Giftbesprutning vållar oro mellan Colombia och Ecuador

Ecuadors nyvalde president Rafael Correa har redan innan han tillträtt hamnat i konflikt med grannlandet Colombia. Orsaken är deras giftbesprutningar mot cocabladsodlingar i gränstrakterna.

– Colombias flygbesprutningar är klantiga och ineffektiva, sa Ecuadors nyvalde president Rafael Correa nyligen. Mot oss utgör de en aggressiv och ovänskaplig handling och, lovade Rafael Correa, när jag tillträder ska det bli stopp på dem, annars kommer jag att kräva rejäla skadestånd.

Vill undergräva FARC:s ekonomi
Bakgrunden är komplicerad. Putumayo, Colombias gränsprovins mot Ecuador, är ett av de områden där det odlas mest coca, råvaran för kokain och där också den kommunistiska FARC-gerillan har sitt kanske starkaste fäste.

Den colombianska regeringen argumenterar att genom att förstöra cocaodlingarna, så undergräver man också FARC:s ekonomi och därmed dess militära kapacitet.

Kritik från bönder
Men besprutningarna med växtgiftet glifosat har kritiserats hårt av bönderna eftersom det också tar kål på normala, legala grödor. På den ecuadorianska sidan har det allt sedan besprutningarna inleddes förekommit protester, även odlingar här har drabbats och på senare tid också människor.

Uppfattningarna om växtgiftet glifosat går isär. En del forskare menar att det är mycket skadligt både för människor och växter. Andra hävdar tvärtom att det är ett gift som dödar cocabladen, men inte har några bieffekter på andra växter eller människor. I väntan på en mer enig bedömning gick Colombia för drygt ett år sedan med på att göra en paus i besprutningarna.

Men för bara ett par veckor sedan återupptog överraskande Colombia flygbombningarna med glifosat i gränsområdet. Motiveringen till det var att FARC-gerillan utnyttjat besprutningsuppehållet på ett oacceptabelt sätt.

Fel om cocaodlingar i Ecuador
Effekten blev alltså att förhållandet med grannen Ecuador hamnade i kris. Inte blir det bättre av att colombianska myndigheter har påstått att FARC har cocaodlingar också i Ecuador, påståenden som har visat sig vara oriktiga.

En del hävdar att konflikten med Ecuador är en slags rökridå för att dölja den förtroendekris som Colombias president Alvaro Uribe hamnat i sedan det avslöjats att flera kongressledamöter som står bakom honom haft intima kontakter med ledare för högermilisen, de så kallade paramilitärerna. Men en ny kris är knappast någon lösning på en gammal.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".