Allt fler unga får körkortet indraget

Fler och fler bilförare blir av med körkortet. Den vanligaste orsaken är rattfylleri, och det handlar främst om unga förare. För ett och ett halvt år sedan körde 24-årige Kalle, som vi kallar honom för, bil berusad. Han körde av vägen i hög hastighet och kraschade, och blev av med körkortet.

– Det var det där gamla vanliga, jag försökte lappa ihop saker och ting med min dåvarande flickvän som bodde på annan ort, och det gick inte så bra. Så jag kunde inte sova hos henne. Så jag gjorde det valet, att jag tog bilen och skulle köra hem, säger Kalle.

Och då var du inte riktigt nykter?

– Nej, jag var inte det. Så jag hade väldigt stor ångest när jag vaknade på intensiven nästa morgon, säger han.

Kalle hade brutit en axel och ett par revben, det hade gått hål på bukväggen, och korsbanden i knäna var skadade. Han är fortfarande sjukskriven. Han blev av med körkortet. Och han är inte ensam.

Stor ökning de senaste åren
Under 2005 återkallades nästan 33 000 körkort i landet. Det är en ökning med 28 procent på fem år, allt enligt vägverkets statistik.

Och det är de unga, de mellan 16 och 24 år som står för den största ökningen, en ökning på 38 procent. Den vanligaste orsaken är rattfylleri.

– Det är väl först och främst omogenhet tror jag, att folk inte är medvetna om riskerna de tar, säger Kalle.

Kalle valde att gå ett rehabiliteringsprogram med samtalsgrupper istället för att gå i fängelse, något som han tycker har varit bra.

– När man får höra på 45- och 50-åringar som supit bort hela sina liv så startas ju en process, och tankegångar, säger han.

Allvarlig utveckling
Jan Åsemar är styrelseordförande i NTF i Västerbotten, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, och han ser allvarligt på utvecklingen.

– I min ungdom var det så att man bestämde innan man for, vem som skulle köra hem. Det tror jag inte ungdomen gör idag, säger han.

Varför har det förändrats?

– Den främsta orsaken är att vi slutat med utbildning i grundskolan, låg- och mellanstadiet, till och med gymnasiet. Så det finns ingen tradition att man utbildas i trafiksäkerhetsfrågor, säger Jan Åsemar, styrelseordförande för NTF i Västerbotten.

– Jag mår ganska bra idag, behandlingen är snart klar, och jag hade tänkt gå i skolan och göra något med mitt liv istället.

Kombinationen alkohol och bilkörning, hur funderar du på det?

– Det kommer aldrig hända igen i alla fall. Hela mitt liv förändrades ju totalt när jag gjorde den här grejen, säger Kalle.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Kalle är ett fingerat namn.