Jordbruksverket kräver att hjortar avlivas

Jordbruksverket kräver att alla djur i ett drygt 30-tal hjorthägn avlivas. Orsaken är att ägarna vägrat delta i en omfattande provtagning efter tuberkulos.

Sverige var ett av de första länderna att friförklaras från tuberkulos på 50-talet, en fruktad sjukdom som kan smitta även människor.

I början av 90-talet hittades sjukdomen hos hjortar som importerats från England, sedan dess har staten försökt stoppa spridningen.

Obligatorisk provtagning
Staten har försökt att stoppa spridningen genom en omfattande provtagning, som sedan ett par år varit obligatorisk för alla hjortägare.

Även då det är obligatoriskt att undersöka så finns det fortfarande ett trettiotal djurägare som inte testat sina djur trots påstötningar med Jordbruksverket, därav har Jordbruksverket tagit till den ovanliga åtgärden att kräva avlivning av djuren.

Om inte ägaren själv ordnar saken kommer Jordbruksverket att göra det och skicka räkningen till ägaren.

”Vi måste kunna garantera att smittan är borta”
– Det vi behöver är att kunna konstatera att Sverige är fritt igen. Bekämpningsmetoderna från början var bra och man hittade de hägn som var smittade, men nu måste vi kunna garantera att de resterande hägn inte är smittade, säger Maria Cedersmyg på Jordbruksverket.

Samtidigt är Jordbruksverket nu noga med att berätta i förväg vad man ska göra. För några år sedan blev det ett ramaskri när man lät skjuta ett antal kor i Ljungskiletrakten som inte var märkta, och den situationen vill verket nu undvika.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se