Fullt upp på akuten efter nyårsfirandet

Nyårsfirandet runt om i landet blev våldsamt, med många fall av våldtäkter, mordbränder och grova fall av misshandel. En person har dött efter att ha blivit misshandlad i södra Stockholm. På akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm har man haft fullt upp.

– Nyårsnatten var väldigt kaotisk. Det brukar vara mycket på nyår. Det var väldigt mycket slagsmål och fylla. Det var ett stort slagsmål söder om Stockholm, där två gäng drabbade samman. Det var knivdåd där en avled, och flertalet svårt skadade som finns här på intensiven på SÖS, säger Eddie Edvinsson, samordnare på Akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm.

På många håll i landet rapporterar polisen om grova våldsbrott och överfall under nyårsnatten. I Bandhagen i Stockholm skadades en äldre man allvarligt. På Hisingen i Göteborg knivskars en man svårt. I Säter i Dalarna fick en man livshotande skallskador efter en misshandel.

Många gripna
Polisen har också fått in mängder av anmälningar om mordbränder, våldtäkter och skador efter vårdslös hantering av raketer och fyrverkerier. Mängder av människor har gripits för fylleri.

– Det är normalt för oss här att se dessa knivskador. Tyvärr har de ökat otroligt den senaste tiden. Men det här slagsmålet bidrog till skallskador och thoraxskador framförallt.

Skallskador, tillhör det nyårsafton?

– Absolut. Det är de som ramlar och slår sig och blir avsvimmade ett tag, det är knytnävsslag mot skallen som också orsakar både att de blir avsvimmade och får en hjärnskakning och även sårskador av tillhyggen: knivar och annat.

Här i korridoren är det fortfarande ganska mycket folk som ligger i sängar och går omkring, och det ser ut att vara långa köer?

– Ja, det är långa köer, men ändå är det här en vanlig dag för oss. Det har inte fyllts på än så mycket. Men klockan är bara 20 över fyra, så vid åtta ikväll kommer det vara knökfullt, säger Eddie Edvinsson.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se