Euron ersatte Sloveniens tolar

Slovenien blev det första av EU:s tio nya medlemsländer som klarade inträdeskraven för eurosamarbetet. Men Sloveniens relativa välstånd är också ett hinder i konkurrensen med regionens lågkostnadsländer.

Många banker i Slovenien höll öppet på nyårsdagen för att övergången från den slovenska valutan tollar till euron skulle fungera utan problem. Utrustade med räknedosor ska slovenerna nu försöka vänja sig vid den komplicerade kursomställningen.

En euro är värd 239 tolar – en växelkurs som inte låter sig hanteras med vanlig huvudräkning.

Varning för höjningar
EU:s ekonomikommissionär gratulerade Slovenien till dess ekonomiska framgångar, men han uppmanade också slovenerna att vara uppmärksamma och hålla utkik efter omotiverade prishöjningar.

Slovenien blev alltså först bland EU:s nya medlemsstater med att få sin ekonomi i fas med eurozonen. 2006 låg inflationen på 2,5 procent, tillväxten var 4,8 procent och arbetslösheten drygt 6 procent. Anpassningen till EU:s ekonomiska villkor anses ha gått relativt smärtfritt.

Slovenerna är positivt inställda till euron trots rapporter om ökat missnöje från flera euroländer. Eurointrädet uppfattas som det sista steget i frigörelseprocessen från den tidigare kommunisteran.

Inga höga förväntningar
Men förväntningarna på vad euron kan göra för den slovenska ekonomin är ganska lågt ställda. Den nya valutan väntas till exempel inte sätta fart på utlandsinvesteringarna i Slovenien. Löner och markpriser är högre än i grannländerna och utländska investerare klagar över att de inte känner sig välkomna.

Privatiseringen av slovenska företag går långsamt och den slovenska regeringen uppfattas som en bromskloss när det gäller utförsäljningen av till exempel banker och energibolag.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se