Kiwifågeln har inplanterats på nytt.

Rovdjuren på Nya Zeeland ska minska

Iller, vessla, råtta och pungråtta är främmande arter, som har förts in i Nya Zeeland av immigranter. De här arterna går hårt åt det inhemska fågellivet genom att ta ägg och döda fåglar. Just nu pågår olika projekt för att försöka minska rovdjurspopulationerna och restaurera fågelfaunan.

Ekot har besökt Nelson Lakes nationalpark där Brian Paton leder ett omfattande program för att rädda unika fågelarter.

Minskar rovdjurspopulationerna
Tidigare har restaureringsprojekt pågått på öarna utanför kusten. Men för ett tiotal år sedan startade man försök att minska rovdjurspopulationerna också på fastlandet, säger Brian Paton. Och huvudmetoden är att sätta ut intrikata fällor för att ta död på rovdjuren.

En plastburk som Brian Paton visar innehåller ett bete med gift, cyanid, som är inbakat i jordnötspasta. Det används mot pungråtta. Fällor finns nu utplacerade över ett 5 000 hektar stort område i nationalparken.

Det är drastiska metoder för att försöka återfå livskraftiga bestånd av de fågelarter, som inte finns någon annan stans än i Nya Zeeland. Speciellt giftanvändningen kan ifrågasättas, tidigare spreds cyanid direkt på marken.

– Det är mer och mer protester mot att använda gift i skogen och vi försöker komma bort från det, säger Brian Paton.

Resultatet syns
Och nu ser man resultat i fågellivet. Bellbird, klockfågeln, ökar.

– Antalet bellbirds är nu fyra till fem gånger fler än tidigare, säger Brian Paton.

Fågeln är stor som en stare med grönglänsande fjäderdräkt, sjunger sitt vackra flöjtande och dricker sockersav från bokträden.

En annan karaktärsfågel för Nya Zeeland är kiwin, fågeln, som lever på marken och inte kan flyga. Kiwin har nu återinplanterats i området.

– Femton kiwi har flyttats hit och de klarar sig bra. Hur det går framöver beror på kycklingarnas överlevnad, säger Brian Paton, projektledare i Nelson Lakes nationalpark.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".