Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Färre dör i trafikolyckor.
2 av 2
Klicka på bilden för grafik!

Antalet dödade i trafiken minskar

Antalet dödade i trafiken fortsätter att minska något. Enligt preliminära siffror från Vägverket dog 431 personer på svenska vägar år 2006, mot 440 år 2005. Enligt den nollvision som riksdagen beslutat om ska maximalt 270 personer dö i trafiken 2007.

Men trots att det handlar om rekordlåga siffror så medger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö att det är långt ifrån den så kallade nollvisionens mål.

– Dit är det en väldigt lång väg och det ser väldigt svårt ut att nå detta. Samtidigt kan vi ju konstatera att vi ligger lägre än vad vi har gjort någon gång efter andra världskriget. Vi är i ett positivt läge men har ändå en bra bit till målet.

Men tror du själv att det i överhuvudtaget går att uppfylla målet?

– Jag tror att chanserna är väldigt små.

Det mål som riksdagen satt upp för trafiksäkerhetsarbetet är att max 270 personer ska dö i trafiken vid slutet av 2007, alltså i år. I och för sig visar dagens preliminära siffror för förra året på att den positiva trenden fortsätter även om nedgången från 440 till 431 döda är marginell.

Jämfört med till exempel 1970 så dör i dag bara en tredjedel så många, trots att antalet bilar fördubblats samma tid, men målet är alltså betydligt mer långtgående.

Färre äldre dog
Under 2006 var det färre äldre som dog, även antalet omkomna cyklister minskade. Däremot ökade antalet dödsolyckor med motorcyklar och mopeder inblandade, och fler har även dött i mötesolyckor.

Trots stora satsningar på säkrare bilar och bättre vägar med till exempel vajerräcken samtidigt som böter höjts och polisövervakningen ökat, så går ändå utvecklingen inte tillräckligt fort.

På rätt väg
Men Ingemar Skogö tror ändå man är på rätt väg.

– Vi ser en nedåtgående trend och det är en effekt av de åtgärder vi har gjort. Vi hoppas att det framöver kommer att synas ännu mer att de här åtgärderna är verkningsfulla, säger han.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".