Hundamnesti prövas i Nordirland

Uppdaterad 22:00

I Storbritannien ifrågasätts på nytt landets lagstiftning som rör hundar som kan vara farliga. Anledningen är att ytterligare ett barn, en flicka på fem år, har dödats av en våldsam hund. Samtidigt startar nu Storbritanniens första hundamnesti i Nordirland, där ägare kan lämna in sina hundar till polisen.

För första gången kan britter som har farliga hundar lämna in dem till polisen i grevskapet Antrim i Nordirland, utan att bli straffade. Även om hundarna har fötts upp eller sålts på ett olagligt sätt.

I dag finns ett förbud mot att just föda upp och sälja pitbullterrier och tre andra liknande raser i Storbritannien.

Gäller under januari
Amnestin i Antrim gäller under januari och redan har pitbullterriers lämnats in till polisen och blivit avlivade.

Den som äger en sådan här hund blir dock inte automatisk fråntagen hunden, men lagen föreskriver att djuret ska vara kopplat och bära munkorg på offentliga platser.

Men lagen har vissa luckor, en är svårigheten att kontrollera hundarnas ras, säger David McDowell från djurrättsorganisationen RSPCA.

– Ägarna kallar sina hundar för något annat, en amerikansk bullterrier eller Staffordshire bullterrier för att komma undan lagstiftningen, säger David McDowell till brittiska BBC.

Gäller inte i hemmet
Problemet är också att lagen inte gäller i hemmet, och tidigt på nyårsdagens morgon dödades en femårig flicka på besök hos sin mormor.

Flickan attackerades av sin morbrors hund och hon dog av sina svåra skador innan ambulansen hann komma. Även flickans mormor blev svårt skadad. Och i september dödades ett spädbarn av familjens två rottweilers.

Varje år rapporteras cirka 3 000 britter bli skadade av hundar. Hundälskare brukar säga att detta inte är mycket, med tanke på att det finns cirka sex miljoner hundar i landet.
Även i Sverige har diskussion om lagstiftning rörande hundar förts under en längre tid.

I maj kommer regeringen lämna ett förslag till lagändring i frågan till riksdagen, men det är oklart hur det kommer se ut.

Varje år vårdas drygt 200 personer på sjukhus i Sverige efter att ha angripits av hundar.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".