Riskkapitalbolag intresserar Skatteverket

Flera granskningar av options- och bonusprogram i företag som på senare år köpts och sålts mellan riskkapitalbolag genomförs just nu. I det första större beslutet tvingas de ledande befattningshavarna i ett granskat företag betala in omkring 45 miljoner kronor i extra skatt för sina aktievinster.

Riskkapital har det funnits gott om de senaste åren. Semper, Thule, Anticimex är några exempel på företag som köpts upp av riskkapitalister på senare år, ofta för att organiseras om och efter en tid senare säljas vidare till ett annat riskkapitalbolag för ytterligare ett par hundra miljoner kronor.

Men de stora och många affärerna de senaste åren, ofta lönsamma för personer i företagsledningarna med optioner eller aktier har också dragit till sig Skatteverkets intresse.

Ska redovisas korrekt
Under 2006 inleddes därför en rad granskningar av bonus- och optionsprogram i företag i riskkapitalisters ägo. Bland annat visar beslut som Ekot tagit del av att Skatteverket just nu nagelfar ett optionsprogram i biltillbehörstillverkaren Thules ledning, för att se att alla options- och aktievinster redovisats korrekt.

Tule ägdes tidigare av Wallenbergsimperiets riskkapital bolag EQT, sedan två år sålt till investmentbolaget Candover, noterat på Londonbörsen.

Den första större granskningen i den här satsningen blev klar strax före jul. I företaget Inwido, tidigare elitfönster och en av nordens största dörr- och fönstertillverkare, har 16 ledande befattningshavare nu totalt tvingats betala in ytterligare cirka 45 miljoner kronor i skatt efter att företagets bonusprogram och utfallet av det granskats.

Säte i Jersey
Bolaget har tidigare ägts av den mycket diskreta riskkapitalfonden Triton med säte i skatteparadiset Jersey. I dag ägs det till största delen av Ratos.

Skatteverket slår i sitt beslut från den 22 december i fjol bland annat ner på en av de ledande personerna i bolaget, visar Ekots genomgång. Han sålde sina optioner för långt under marknadsvärdet till ett Luxemburgsbaserat konsultföretag som när skatteverket kontrollerade saken visade sig vara ägt av honom själv han ska nu betala in 25 miljoner kronor i skatt med anknytning till optionsprogrammet i stället för noll kronor han själv uppgivit i sin självdeklaration.

Annette Bleckert är samordnare för Skatteverkets kontroll av incitamentsprogram.

– Vi tycker att det var en väldigt intressant granskning och bra utfall så det kommer att fortsätta under 2007, säger hon.

Inga speciella skäl
Men att det skulle finnas större skäl att granska just bolag ägda av riskkapitalister anser inte Riskkapitalföreningens vd Tom Berggren.

– Nej det tror jag inte, men det är väldigt viktigt för riskkapitalbolagen att ha personal och företagsledning med sig, så att man vill väldigt gärna att de ska vara delägare och ha möjlighet att köpa in sig i företagen. Så det är vanligt med incitamentsprogram i riskkaptitalfinansierade företag, säger han.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se