Ministrar lovade biståndspengar i förväg

Uppdaterad 16:53
Två månader innan Sida fattade beslut om att medverka i ett biståndsprojekt i Afrika skrev den dåvarande socialdemokratiska utrikesministern Laila Freivalds ett brev till Sydafrikas utrikesminister där hon och biståndsminister Carin Jämtin lovade att Sverige skulle bidra med 22 miljoner kronor.

I går, tisdag, berättade Ekot om stora oklarheter kring ett biståndsprojekt i Afrika där statens biståndsorganisation, Sida, har varit med och betalat största delen av kostnaderna.  

Lovade biståndspengar
När de båda ministrarna skrev brevet till Sydafrika och berättade att Sverige skulle finanisera biståndsprojektet med 22 miljoner kronor, hade ännu ingen ens hunnit börja granska de ekonomiska kalkylerna för projektet.

Kostnadskalkylen, den enda som finns, och som det svenska biståndsbeslutet bygger på, var på sammanlagt 14 rader.

På en rad stod det att projektet behövde externa konsulter som skulle kosta 15 miljoner kronor. Hur många konsulterna var, och hur man kommit fram till beloppet 15 miljoner kronor är inte klarlagt.

Ekonomisk redovisning saknas
Kostnadsförslaget gjordes av det företag i Sydafrika som sedan kom att utföra uppdraget. Den ekonomiska redovisningen av projektet skulle ha varit inlämnad för mer än ett år sedan, men saknas fortfarande. Allt detta framgår av Sidas och utrikesdepartementets handlingar i ärendet.

På Sida medger man idag i ett pressmeddelande att projektets tillkomst inte har följt som det heter ”normala procedurer”. Sida säger också att projektet är försenat men man anser att det har gått bra. Enligt Sida var det Sida själva som tog initiativet till projektet.

– Vad jag minns, så hade man en dialog med Sida om detta där de beskrev att de förberedde ärendet. Eftersom det låg inom de politiska prioriteringarna, tyckte nog Sida att man skulle kunna besluta om detta, säger dåvarande biståndsminister Carin Jämtin.

Men ni lovade ett belopp på 22 miljoner kronor?

– Sida höll redan då på med att förbereda ett beslut, så jag antar att det låg till grund för utifrån vilket beslut de förberedde eller kanske redan hade fattat, jag vet inte vilket datum de fattade beslutet och det minns inte jag.

Sida fattade det här utbetalningsbeslutet först två månader efter att ni hade lovat 22 miljoner kronor.

– Min minnesbild är att det fanns en tydlig dialog mellan Sida och UD och att man var helt överens.

Ser du någon risk för att det här brevet som ni skrev kan uppfattas som någon form av ministerstyre?

– Nej, det gör jag inte. Det ligger helt i linje hur projektet hanterades på Sida och projektet i sig ligger helt i linje med de politiska prioriteringarna både i Kongo och i Sydafrika.

Men om då Sidas medarbetare som har fått det här ärendet på sitt bord den 28 januari 2005, när de sedan handlägger det vidare ser att samma dag som de fick in ärendet, så har ni ministrar redan skrivit till Sydafrika och lovat att bidra med 22 miljoner kronor. Tror du då att de här Sida-medarbetarna kan göra något annat än att försöka se till att det också går iväg 22 miljoner kronor?

– Det fanns politiska riktlinjer i det här sammanhanget, både för samarbetet med Sydafrika men också för hur vi skulle kunna stödja demokratisering och bättre förvaltning i andra afrikanska länder. De här riktlinjerna måste både tjänstemännen på UD och tjänstemännen på Sida följa på olika sätt. Det här projektet ligger väl i linje med det och med den grunden tror jag inte att det här brevet påverkade, säger dåvarande biståndsminister Carin Jämtin.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".