Amnesty kritiserar FN-chefen för uttalande om dödsstraff

FN:s nye generalsekreterare Ban Ki-Moon hamnade redan första dagen på sin nya post i blåsväder. Hans uttalande om dödsstraff väcker kritik eftersom han inte tog avstånd från straffet.

På tisdagen var det den nye generalsekreteraren Ban Ki-Moons första dag på jobbet och han gjorde då också uttalanden för medier.

Ban Ki-Moon fick frågor om avrättningen av Iraks förre diktator Saddam Hussein. FN:s generalsekreterare påpekade vilka fruktansvärda brott Saddam gjort sig skyldig till. Han sa också att frågan om dödstraff är upp till varje medlemsstat att besluta om.

FN:s princip är att ta avstånd
Men FN:s principiella inställning är att ta avstånd från dödsstraff och organisationen har länge arbetat aktivt mot dödsstraff. Den hållningen upprepade också Kofi Annan ofta när han var generalsekreterare.

FN:s särskilde sändebud i Irak, Ashraf Qazi, sa också att FN fortsatt motsätter sig dödsstraff efter avrättningen av Saddam i lördags.

Kritik från Amnesty
Nu uppstår frågetecken kring FN:s hållning. Sydkoreanen Ban Ki-Moon kommer själv från ett land där dödsstraff är tillåtet. Bans Ki-Moons talesperson hos FN säger att det inte skett någon hållningsändring hos FN men uttalandet får bland annat Amnesty att reagera.

Svenska Amnesty anser att det här påverkar generalsekreterarens trovärdighet i frågor om mänskliga rättigheter.

– Först blev jag mycket förvånad och sedan blev jag faktiskt ganska upprörd, eftersom FN har drivit arbetet mot dödsstraff väldigt lyckosamt under många år. Vi har haft en generalsekreterare, Kofi Annan, som har gått i bräschen för detta arbete och på så sätt var det mycket beklagligt och märkligt, säger pressekreteraren Elisabeth Löfgren om sin reaktion.

Ska man tolka det här som att den nye generalsekreteraren verkligen tycker att dödsstraffet är ett acceptabelt straff?

– Det är möjligt att han personligen tycker det, men som företrädare för FN så kan han absolut inte offentligt driva den linjen. Då skulle man driva om hela kursen för FN:s arbete de senaste decennierna och det skulle vara mycket, mycket märkligt. Han har ju också jobbat i FN i många år, så han borde vara bekant med den här officiella linjen, säger Elisabeth Löfgren på Svenska Amnesty.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Camilla Kvartoft, P1-morgon
camilla.kvartoft@sr.se