Avbruten fredsprocess med ETA

Fredsprocessen mellan den baskiska terrorgruppen ETA och den spanska regeringen verkar ha avbrutits helt efter bombattentatet mot Madrids flygplats i lördags.

– Attentatet i Madrid var inte något som någon önskade sig, sa Joseba Alvarez, som leder ETA:s politiska gren Batasuna, när han på onsdagsmorgonen blev intervjuad av den baskiska radiostationen Radio Euskadi.

Fortfarande har inte de två männen från Ecuador, som ska ha befunnit sig i parkeringshuset på Madrids flygplats, där sprängladdningen detonerade i lördags, återfunnits. Men Batasunas ledare Joseba Alvarez fördömer inte attentatet.

Kräver avståndstagande
Spaniens regering har hela tiden krävt att Batasuna ska ta avstånd från våldet för att få komma till förhandlingsbordet. Samtidigt har partiet ansetts oumbärligt för fredssamtalen med ett stöd på cirka 15 procent av baskerna.

Det var den 22 mars förra året som ETA deklarerade eld upphör. I juni öppnade premiärminister Zapatero för en fredsförhandling, men sedan dess har processen stått och stampat.

Sprickor inom ETA
Nyhetsbyrån AFP skriver nu om sprickor inom ETA och att ledningen inte varit ense om hur samtalen skulle föras. För Zapateros regering har pressen varit hård från den politiska högern att inte göra några eftergifter till vad de kallar terrorister.

De närmaste dagarna kommer regeringen och oppositionen att mötas för att enas om hur ETA ska bekämpas.

De stora spanska tidningarna El País och El Mundo har chattsidor fulla med kommentarer från engagerade medborgare. På ledarplats manar vänstertidningen El País politikerna inom högern att inte angripa Zapatero, som gjort fred i Baskien till sin främsta fråga. Men för tillfället kan högern konstatera: ”Vad var det vi sa?”

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se