Ulrica Messing.

Ulrica Messing vill inte bli partiledare

Även Ulrica Messing, den tidigare socialdemokratiska näringsministern säger nu nej till att bli ny partiledare för socialdemokraterna, det bekräftar ordföranden i Ulrica Messings partidistrikt Gävleborg.

Det kan verka som om socialdemokraterna är partiet där ingen vill bli partiledare. Nu har även Ulrica Messing, den tidigare socialdemokratiska näringsministern sagt nej till att bli ny partiledare för socialdemokraterna, det bekräftar ordföranden i Ulrica Messings partidistrikt Gävleborg, Raimo Pärssinen till Ekot.

Av de favoritkandidater som partidistrikten lämnade in till valberedningen i december, har nu tre av de främsta namnen tackat nej. Först Margot Wallström, sedan Carin Jämtin och nu alltså även Ulrica Messing.

Ulrica Messing själv var mycket ovillig att säga något när Sveriges Radio Gävleborg fick henne på tråden.

– Det är mellan mig och valberedningen. Jag har ingen kommentar till det, utan jag har fört mitt resonemang och mina argument direkt med valberedningen, och så får det stanna också, säger Ulrica Messing.

Maktspel
Utåt vill socialdemokraterna förmedla en bild av att valberedningen utan inblandning jobbar på tills den hittar en lämplig partiledare som alla kan bli nöjda med.

Men personer som känner till det socialdemokratiska partiets inre liv, säger till Ekot att det pågår ett maktspel där det ingår att ligga lågt om man nu skulle vilja bli partiledare.

Som exempel på mycket skickliga politiker och dugliga partiledarkandidater nämns också de tidigare ministrarna Thomas Östros och Pär Nuder.

Önskemål om kvinnlig partiledare
Men enligt Ekots källor uppfattar man önskemålet om en kvinnlig partiordförande som så starkt att de manliga kandidaterna inte har mycket att vinna på att i det här läget kliva fram och säga att de vill bli partiledare.

Och den som alltför tydligt säger att han eller hon har ambitionen att bli partiledare kan sedan få det svårt att få en roll som lojal medarbetare när någon annan får partiledarposten, vilket enligt Ekots källor är ett effektivt sätt att få tyst på alla som någonsin drömt om få kalla sig för ordförande i det socialdemokratiska arbetarpartiet.

Thomas Groop, SR Gävleborg
thomas.groop@sr.se

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".