Små barn rekryterades i Somaliakriget

Under det nyss avslutade kriget i Somalia rekryterades barnsoldater i stor skala. Krigsherrar, den provisoriska regeringen och de islamistiska styrkorna gjorde sig alla skyldiga till att medvetet värva barn. Men ingen gjorde det så systematiskt och i sådan omfattning som de nu besegrade islamistiska styrkorna.

– Barn värvades på olika sätt men det som är bäst dokumenterat är hur de islamiska domstolarna rekryterade barn från skolor i Mogadishu, berättar Christian Balslev-Olesen, som arbetar på Unicef, FN:s barnfond i Somalia.

De islamiska ledarna krävde att skolorna skulle ställa upp med barn, de krävde en fullständig mobilisering av folket.

Små barn i uniform
Bilder på militärparader ledda av vuxna ledare och sedan led på led med små barn i uniform och med kalasjnikovs spreds i propagandasyfte, berättar han.

– Det vi såg nu, var en direkt mobilisering av barn till stridande förband. Motivet var helt krasst att styrkorna behövde manskap. Vi har till och med exempel på att man har varit inne i flyktingläger i Kenya och värvat somaliska barn. Det är omöjligt att få klarhet i hur många barn som värvades inför kriget, men vi såg en dramatisk ökning av att barn värvades, säger han.

– Vi såg barn bland trupptransporter, vi såg barn i full krigsmundering och vi har pratat med skadade barn på sjukhus.

15-åring i stridsmundering
Så berättar han om ett möte på ett sjukhus i Baidoa där han mötte en 15-årig pojke som vakade över sin skadade äldre bror. Han satt där i full stridsmundering.

– Det var ju ett barn som nu satt där på sjukhuset och hade ansvar för sin äldre bror. Ingen ung människa ska behöva vara med om något sådant, säger Christian Balslev-Olesen.

Marianne Kihlberg
marianne.kihlberg@sr.se