Hemlöshet het fråga inför franska valet

Den franska regeringen ska lägga fram ett lagförslag som ger alla medborgare samma rätt till en bostad som de har till sjukvård och utbildning. Svårigheterna för de hemlösa har seglat upp som en het fråga inför presidentvalet i april.

Det är en organisation, som kallar sig ”Don Quijotes barn” som fått mer eller mindre samtliga franska toppolitiker att göra uttalanden om svårigheterna för alla de som saknar bostad. Organisationen har arrangerat solidaritetsaktioner, som väckt stor uppmärksamhet.

Redan strax före jul stod hundratals röda tält på rad utmed kanal Saint Martin mitt i Paris. Men initiativtagaren till solidaritetsprojektet, skådespelaren Augustin Legrand, kan knappast ha föreställt sig vilket genomslag aktionen skulle få, när han manade de hemlösa att göra politik av sin sak.

Röda tält i städerna
Under jul och nyår har nya och åter nya röda tält ställts upp i stad efter stad runt om i Frankrike. De har påmint alla mitt bland julklappar och fyllda matbord om att över 80 000 lever här utan bostad.

De hemlösa har helt kommit att dominera medierna, och en efter en har politikerna utfärdat löften.

Frankrikes president Chirac uppmärksammade de hemlösas svårigheter i sitt nyårstal.

Presidentkandidaterna agerar
Inrikesminister Nicolas Sarkozy, som nästan helt säkert blir presidentkandidaten för regeringspartiet UMP, har bett en advokat att följa frågan, medan socialisternas kandidat Ségolène Royal kontaktat organisationen Don Quijotes barn.

På onsdagen presenterade den franske premiärministern Dominique de Villepin delar i ett kommande lagförslag, som ska likställa rätten till bostad med rätten till hälsovård och utbildning.

Olika former av garantier till hyresvärdarna, nybyggen och andra åtgärder ska också finnas med heter det just nu.

Ovärdigt en demokrati
de Villepin noterade att det bland de hemlösa dels finns många som har arbete, dels studenter och ensamstående mödrar. Han sa att denna verklighet är ovärdig en demokrati som Frankrike.

– Det är inte bara en materiell misär utan handlar om ett mänskligt lidande, som skakar oss alla, sa de Villepin.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se