Stor ilska efter mordutredning i Indien

I Indien växer ilskan mot polisen för att de anses ha misskött utredningen om vad som kan vara det hittills värsta seriemordet i landet. Kvarlevorna efter 17 personer, de flesta barn, grävdes upp i en trädgård i förra veckan och nu har flera poliser avskedats.

Tre indiska polischefer har stängts av från sina jobb och ytterligare sex poliser har fått sparken för sin inkompetens i samband med utredningen. Det kan också bli tal om anmälningar mot poliser.

Den federala regeringen har nu startat en särskild granskningskommission.

Affärsman och betjänt gripen
Det var i en trädgård i en välmående förort öster om huvudstaden New Delhi som kropparna hittades. En affärsman och hans betjänt har gripits misstänkta för att ha våldtagit och mördat barnen.

Om polisen tagit anmälningarna om de försvunna barnen på allvar, kunde morden ha stoppats, menar ursinniga invånare. De anklagar polisen för för att ha förhållit sig passiv på grund av att många av barnen kom från fattiga familjer.

Många av föräldrarna är gatuförsäljare och tjänstefolk, flera är invandrare. Det har de senaste dagarna varit en upploppsstämning runt ”skräckens hus” som affärsmannens hus nu kallas för.

Myndigheterna har samtidigt tvingats höja den ersättning som de drabbade familjerna får i en sorts kompensation för de försvunna barnen.

Flera försvinnanden
Enligt invånarna så har så många som 40 människor försvunnit i området de senaste två åren. Polisen fortsätter nu att gräva i trädgården.

Betjänten har erkänt att han lockat barnen med godis och leksaker och sedan varit med om att våldta och mörda dem. Det finns farhågor om att barnens kroppar kan ha använts för illegal organhandel och historien får en enorm uppmärksamhet i Indien.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se