Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Filipstadsbornas mentalitet ska förändras

Filipstad i Värmland är en av många kommuner som tampas hög utflyttning, särskilt bland unga. Kommunen ska nu försöka vända trenden och det bland annat genom att förändra mentaliteten bland Filipstadsborna, som kommunen menar bromsar utvecklingen.

Mats Sohlström är rektor på Bergsskolan, som deltar i projektet.

– Bruksmentaliteten är på gott och ont, det negativa är att man har svårt att se vad som händer utanför kommungränser och även landets gränser och där tror jag att det är viktigast att vi ska få till en förändring. För övrigt tycker jag inte att man ska förändra bruksandan för den är positiv, säger han.

Mentaliteten ska diskuteras
I Filipstad ska man inte sticka ut från mängden och Filipstadsbon är det största hindret för utvecklingen i kommunen. Ja, de krassa beskrivningarna är hämtade från den rapport som ligger till grund för utvecklingsprojektet i Filipstads kommun.

Där är mentaliteten ett av fem viktiga områdena som pekats ut för att kommunen ska kunna stoppa utflyttningen och bättre dra nytta av de många tillverkningsindustrierna och närheten till Karlstad och Örebro.

Något recept på hur mentaliteten ska förändras har inte kommunen, men vill ha en öppen diskussion, säger Björn Hellkvist som är konsult och jobbar med projektet.

– Den är förödande om du enbart får en utflyttning och väldigt få som tänker att ”här skulle jag vilja etablera mig” vare sig som anställd eller som företagare.

Åttondeklassare ska träffa företag
Grupper med företrädare från bland annat företag, skolan och kommunen ska nu försöka få fart på turismen, näringslivet och arbetsmarknaden.

En av åtgärderna hittills är att eleverna i åttan får träffa 15 olika lokala företag innan de väljer praktikplats.

Dessutom har 79 företag fått svara på frågor om kommande investeringar och om de kommer att behöva anställa personal de kommande åren.

I Filipstad har invånarantalet minskat med 13 procent de senaste tio åren, och många som flyttar är unga.

”Jag kommer att flytta, absolut”
På ett kafé träffar jag Jessica Persson, som nyligen flyttat tillbaka och fått jobb på ett behandlingshem. Hon tror att kommunen får svårt att påverka mentaliteten, och tror trots att hon fått jobb att hon inte bor kvar om fem år.

– Nej, jag tror jag kommer att flytta, absolut. För det finns inte så mycket att göra, det finns inget utbud, dåligt med bio och caféer och allt sådant, säger hon.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".