Försvarade sin plats.

Ford lyckades hålla undan för Toyota

Den amerikanska biltillverkaren Ford lyckades försvara sin andraplats på den amerikanska marknaden, trots en kraftig nedgång. Det visar försäljningssiffror för december månad, som Fords försäljningchef George Pipas presenterade på en webbsänd presskonferens.

Det var med en hårsmån, men det gick. Toyota kom inte ikapp Ford på USA-marknaden. Visserligen var Toyota större under tre av månaderna 2006, men räknat på helåret nådde Toyota 15,4 procent, och blev trea, medan Ford kom upp i 17,5 procent.

General Motors sålde flest bilar och nådde 24,5 procent av försäljningen i USA.

Två märken säljs ut
Fords vd Alan Mulally uttalade sig i anslutning till bilmässan i Detroit, som öppnar i helgen. Han sa att två av de europeiska märkena i premiumgruppen kommer att bjudas ut till försäljning i år. Det gäller i första hand brittiska Aston Martin, men även Jaguar. Det pågår en ständig översyn av samtliga märken hos Ford, och han uteslöt inget, sa han, men nämnde inte ägandet av Volvo Personvagnar.

Den rekonstruktion som nu förestår Ford berör i hög grad de anställda. En tredjedel av arbetsstyrkan ska bort och över 10 fabriker ska stängas. Och bolaget har tagit ett gigantiskt lån, på 25 miljarder dollar, motsvarande 175 miljarder kronor, genom pantsättning av tillgångarna, för att klara omställningen.

Fortsatta förluster
Ford förluster uppgick vid det tredje kvartalet 2006 till 7 miljarder dollar, och för helåret blir det kanske 10 miljarder dollar. Förlusterna väntas fortsätta till 2009, och nå svindlande 17 miljarder dollar, eller nästan 120 miljarder kronor.

Och försäljningschefen hos Ford, George Pipas, räknar med en marknadsandel på 14 procent ungefär i år och därmed troligen en förlorad andraplats till Toyota.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".