Stor aktivitet på Sida efter Ekots granskning

På Sida i Stockholm arbetar man nu frenetiskt för att försöka reda ut vad som egentligen hänt i det biståndsprojekt i Kongo-Kinshasa som Sida för snart två år sedan finansierade med 22 miljoner kronor. Sidas beslut om att medverka i projektet fattades två månader efter att två socialdemokratiska ministrar redan hade lovat att pengarna var på väg.

För två månader sedan, den 2 november 2006, frågade Ekot Sida om man på Sida visste vad som hade hänt med 22-miljonersprojektet i Kongo-Kinshasa.

Pengarna hade ju skickats i väg ett och ett halvt år tidigare, och kravet från Sida var då att de skulle redovisas senast den sista oktober 2005 tillsammans med en rapport om hur det hade gått med projektet.

Som ett frågetecken
På Sida i Stockholm var man som ett frågetecken när Ekot bad att få se det här materialet, ett år efter att det skulle ha varit inlämnat.

Någon trodde sig ha sett någon form av rapport, men kunde inte hitta den. Sidas Afrika-avdelning skickade då per e-post, med rubriken ”Brådskande”, en förfrågan till Sveriges ambassadråd i Kinshasa, Magnus Carlquist.

Kunde han veta något om 22-miljonersprojektet, Ekot måste ju få ett svar?

Samordnaren visste inget
Ambassadrådet Carlquist är Sidas egen man i Kongo-Kinshasa. Han finns där för att försöka samordna och hålla reda på Sveriges bistånd till landet.

Men när just det här projektet lanserades, då för två år sedan, blev Carlquist mycket överraskad. Ingen på Sida hade nämligen berättat för honom att 22 miljoner kronor var på gång. Han fick veta det när han var i staden Brazzaville och råkade läsa om det i en lokaltidning.

Magnus Carlquist svarade på den brådskande e-posten från Sida, som föranletts av Ekots frågor, och berättade att han hade ju faktiskt lämnat en del besked om projektet till Stockholm, både till Sida och utrikesdepartementet.

Fick inget svar
Samtidigt hade han frågat om han hade något ansvar för att följa upp projektet. Men han fick aldrig något svar.

På Sida diarieförde man inte ens skrivelserna från Magnus Carlquist. Det var därför man inte kunde hitta dem när Ekot ringde.

Det här är en bild av hur det svenska 22-miljonersbiståndet har skötts av Sida och utrikesdepartementet.

”Ingen normal procedur”
Sida medgav på onsdagen i ett pressmeddelande att det här ärendet inte har följt Sidas normala procedurer, som det hette.

Frågetecknen är fortfarande många. Ingen kan ännu med exakthet säga hur pengarna egentligen har använts.

I de siffror som hittills har skickats till Sida i Stockholm finns det till exempel en post på över en halv miljon kronor som är mycket oklar.

Oklart om kostnadsförslag
Kostnadsförslaget som det svenska biståndsbeslutet byggde på hade gjorts av samma företag som sedan fick utföra uppdraget. Hur det kan komma sig är också oklart.

Till saken hör att man på utrikesdepartementet säger sig ha raderat vissa e-postmeddelanden som skulle kunna förklara viktiga delar av händelseförloppet kring det här projektet.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".