Vitryssland beskattar rysk oljeexport

Relationen mellan Vitryssland och Ryssland har försämrats ytterligare. Detta sedan Vitryssland ensidigt infört en avgift för rysk exportolja som går via Vitryssland till Europa. En avgift som berör en femtedel av den ryska oljeexporten. Men den vitryske presidenten lägger hela skulden på Ryssland.

– Vi har gjort allt de ville och nu kräver vi samma från dem som de kräver för oss, förklarade Vitrysslands president Aleksander Lukasjenko ilsket darrande på rösten för ryska tv-reportrar i Minsk.

Minsk har infört en tull på rysk olja som går via pipelines till Europa genom Vitryssland.

Allt djupare politisk klyfta
Det vitryska beslutet gäller från 1 januari och visar tydligt den allt djupare klyftan mellan Minsk och Europas siste diktator och Rysslands president Vladimir Putin.

Från planer till ett samgående står länderna nu på fullständig kollisionskurs. I Ryssland säger chefen för oljeledningarna att Vitryssland inte ensidigt har rätt att införa någon avgift utan förhandlingar.

Men Lukasjenko försvarar landets ensidiga beslut om att kräva 45 dollar per ton olja som går via Vitryssland. Det handlar om en miljon fat olja per dag eller en femtedel av den ryska oljeexporten som går via Vitryssland till Europa och som nu beläggs med en ny avgift.

Vitryssland tjänade miljoner
Enligt president Lukasjenko är det ett svar på det ryska beslutet att från årsskiftet ta ut en avgift för oljan som förut gratis importerades av Vitryssland för raffinering där och som Vitryssland tjänade miljoner på till statskassan vid försäljning till Europa. Och för att gaspriset har chockhöjts.

– På minsta loppbelupna, skitiga bensinstation kommer bensinen från i år här nu kosta skjortan och detta för att de tagit beslut som sen skylls på mig, morrade Lukasjenko i intervjun med ryska tv- kanalen NTV.

Han anser att den rika ryska grannen inte betalar fullt ut för den vitryska transitservicen av olja.

Sitter kvar med rysk hjälp
Mannen som kallats Europas sista diktator sitter kvar tack vare de ryska subventionerna med lägre gaspriser och det förmånliga oljeavtalet, som nu Ryssland raderat ut.

Oljepriserna är redan låga och kommer inte påverkas av det vitryska beslutet, men det får omfattande effekter för oljeraffinaderier i Polen och Tyskland. Men framförallt har beslutet politiska konsekvenser, som ännu inte fullt ut kan bedömas.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se