Provisorisk väg ersätter E6 i mars

Uppdaterad 16:55
Redan i mars kan det finnas en provisorisk väg vid E6 söder om Munkedal, där vägen rasade för någon månad sedan. Det beskedet kom Vägverket vid en presskonferens i Lysekil.

– Det är den bedömning vi gör i dagsläget, med den information vi har idag, med all reservation, för vi har inte varit inne i området och arbetat än, säger Per-Erik Winberg, regionchef för Vägverket Väst.

Ni är inte så säkra?

– Nej, vi är inte säkra. Det är den bedömning vi gör idag: mars månad, med alla reservationer som finns.

Vad finns det för reservationer?

– Bär det här? Fungerar arbetsmomenten? Vi har till exempel i det nordöstra hörnet, där vi har en järnvägsvagn som hänger ut över stupkanten. Vi har en stabilitet ner mot en å som vi inte kan bedöma fullt ut idag beroende på att vi inte har kunnat genomföra de borrningarna.

Järnvägen Bohusbanan kan trafikeras i början av februari, om den går att återställa i sitt tidigare läge. Men om spåret måste flyttas blir det först i mars, enligt Banverket.

Inget klart om finansiering
Ansvarig minister, infrastrukturminister Åsa Torstensson, vill idag inte diskutera penningfrågan.

– Vi har inga underlag ifrån Vägverket eller Banverket om vad det är för ekonomiska situationer som de kommer hamna i, så låt oss återkomma till det. Återigen: prioriteten är att återställa järnvägen och vägen så att det blir farbart för människor och företag att kunna använda så säkert som möjligt så att vi kan återställa en vardag, säger Åsa Torstensson.

Birgitta Andersson, SR Väst
birgitta.andersson@sr.se

Kristina Bladh-Berggren, SR Väst
kristina.baldh-berggren@sr.se