Regler saknas.

Sms gråzon i offentlighetsprincipen

Trots att sms-meddelanden i mobiltelefonen mellan myndighetspersoner i de flesta fall omfattas av offentlighetsprincipen saknas det ofta rutiner hos myndigheter för hur sms ska behandlas. Det visar en rundringning som SR Kalmar har gjort. En kommun som saknar rutiner för att registrera sms är Västerviks kommun.

– Den typen av sms som förekommer här är inga kallelser eller inbjudningar utan är av typen: ”Kan du ringa mig i dag klockan 14”, det vill säga personliga meddelanden, säger Harald Hjalmarsson, kommunalråd i Västervik.

Men Västerviks kommun är inte ensam om att sakna rutiner.

Vanligt att inte ha några rutiner
Ingen av de kommuner och myndigheter som SR Kalmar har kontaktat har några rutiner för hur de ska behandla sms, trots att det blir allt vanligare att sms används både när enskilda personer kontaktar myndigheter och mellan tjänstemän.

Grundtanken med offentlighetsprincipen är att det myndigheter gör ska vara tillgängligt för allmänheten och medierna.

Men det finns flera undantag från principen och journalisten och juristen Trond Sefastsson som har specialiserat sig på offentlighetsprincipen betonar att det inte går att påstå att det alltid är brottsligt att inte registrera sms för myndigheter. Men han säger också att sms kan minska tillgängligheten.

”Svårare att följa ett ärende”
– Det blir svårare att följa ett ärendes handläggning, svårare att se vad som har gjorts. Det är nog så att många ser sms som en möjlighet att kringgå offentlighet helt och hållet. Eller så ser man inte att detta är någonting som över huvud taget har med offentlighetsprincipen att göra, säger Trond Sefastsson.

Men det skulle inte vara svårt för en myndighet att upprätta rutiner för sms, tror han.

– Det första man kan göra är att säga att detta inte ska inskränka medborgarnas rätt till insyn i det som myndigheter pysslar med. Man får hitta rutiner för det genom att anteckna det som kommer in och skickas ut. Det är ju en ganska enkel åtgärd.

Hasse Carlsson SR Kalmar
hasse.carlsson@sr.se

Katarina Helmerson, Ekot
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".