Skidsugna åker längre norrut

Sälenfjällen och andra vintersportorter i närheten har lidit skriande brist på snö i vinter. Men orter längre norrut i den svenska fjällkedjan drar fördel av detta. Det är dit många svenskar från Mellansverige nu söker sig för att få åka skidor.

– Vi öppnade en vecka tidigare och tog emot sex busslaster som skulle ha varit i Stöten. Hela jul- och nyårshelgen och även nu är det fullt med sörlänningar som i vanliga fall inte åker så långt norrut som till Kittelfjäll, säger Patrik Bergh, hotellägare i Kittelfjäll i Vilhelminafjällen.

Snödjupet i Kittelfjäll är 105 centimeter. Också från anläggningen Dundret i Gällivare rapporterar man om tillströmningen av vintersportsugna resenärer från Mellansverige. Där är snödjupet 89 centimeter natursnö.

Gäster avbokar Åre
Åre i Jämtland har tidigare inte haft så mycket snö man hoppats på. Men det nya året har bjudit på ett par dagar med snöfall och nu ska läget vara bättre. Snödjupet i Åre är 33 cm.

Men trots det berättar Yvonne Lövbrand på hotell Borgafjäll i sydvästra hörnet av Västerbottens län, att hon har många gäster som har avbokat resor till just Åre.

I Borgafjäll hävdar man dessutom att man har mest snö i Sverige just nu, nämligen 125 centimeter.

”Snöbrist bra bara på kort sikt”
I Tärnaby/Hemavan-området är snötillgången hygglig med 50 cm natursnö och man får många förfrågningar om snöläget.

Snöbristen söderut är bra för oss, men bara på kort sikt, säger Tomas Ringbrandt som är ansvarig för backarna i Hemavan/Tärnaby.

– På lång sikt saknar de som bor söderut inte snön och då hittar de andra intressen istället, som till exempel golf, säger han.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se