Euron fyller fem.

Omstridd valuta fyller fem

I veckan är det fem år sedan euron infördes som valuta. Euron stiger i värde och utgör en allt större andel som reservvaluta i världen. Samtidigt ser en stor del av européer fortfarande med skepsis på euron.


 

Med euron blev allt dyrare, och så lyder svaret allt som oftast när man frågar folk slumpvis på gatan i Berlin. Enligt opinionsmätningar önskar en majoritet av tyskarna sin D-mark tillbaka så här fem år efter.

För tysken symboliserar D-marken stabilitet och välstånd, medan euron associeras med arbetslöshet och stigande priser. Det senare är kanske inte så konstigt eftersom Tyskland gick in i en recession samtidigt som den nya valutan infördes 2002.

Beskrivs som en framgång
Men det är inte bara tyskarna som fortfarande räknar om priserna i sin tidigare valuta och talar nostalgiskt om tiden före euron. Även i Frankrike, Österrike och Italien finns fortfarande en stor skepsis.

Men trots att européerna nu inte tagit euron till sina hjärtan, eller att valutan, som det var tänkt, fått européerna att utveckla en samhörighetskänsla, så beskrivs ändå euron som en framgång i tysk press när de nu fem första åren summeras.

En framgång med skönhetsfläckar, skriver till exempel näringslivstidningen Wirtschaftswoche och summerar: Låg ränta, inflation kring två procent och stora fördelar för industrin som slipper valutarisker och växlingsavgifter.

Det finns slitningar
Men det finns också kritik. Den stora utmaningen för valutaunionen blir nästa lågkonjunktur.

Eurozonen är inte ett optimalt valutaområde. Det finns slitningar och en av arkitekterna bakom valutasamarbetet Otto Pöhl, tidigare Bundesbankchef, uttalade sig i höstats om framtiden för euron. Jag är skeptisk, sa han då, men som tur är, tillade han, är priset högt för det land som vill lämna valutaunionen.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".