Soporna hopar sig i värmen

Det varma vädret har orsakat sopberg på många håll. Produktionen i de värmeverk som bränner hushållssopor är så låg att soporna inte går åt.

– Lagret är överfullt och vi räknar med att det nästa år kommer att bli jättestora problem, säger Jan Eric Isaksson, vd för värmeverket i Lidköping, där man nu inte vet var man ska göra av alla sopor.

Hur stor roll spelar det varma vädret?

– Vädret har ju stor betydelse för vi har ingen avsättning för energin. Vi kan inte elda eftersom våra tillstånd säger att vi inte ska elda avfall för att bara kyla bort det utan energin ska tas tillvara också.

Ska användas som bränsle
Det är numera förbjudet att lägga brännbara hushållssopor på tippen. Istället ska det användas som bränsle.

Men en kombination av ovanligt mycket sopor och låg förbrukning av energi tack vare det varma vädret har gjort att soporna inte går åt.

På flera håll är lagren överfulla och enligt Göteborgs-Posten ligger just nu bara i Västra Götaland minst 100 000 ton sopor lagrade.

Ligger på gränsen
Flera anläggningar är liksom i Lidköping precis på gränsen för vad som är tillåtet.

– Vi är precis på gränsen. Man kan säga att när det är ungefär nollgradigt har vi balans. Då kommer det in lika mycket avfall som vi förbrukar på ett dygn. Men är det varmare blir det lite över och det överskottet har vi lagrat, säger Jan Eric Isaksson.

Kommuner och avfallsanläggningar jagar nu förtvivlat nya platser att skicka sitt avfall till.

Stort tryck
I Jönköping finns ett av landets modernaste kraftvärmeverk och Torbjörn Everland där känner tydligt av trycket från andra håll.

– Vi får förfrågningar varje vecka från grannkraftvärmeverk och även andra leverantörer. Det är många som frågar om de kan få leverera in mer än sina avtal.

Så det finns de som har problem med att göra sig av med soporna just nu?

– Ja, det verkar vara ett väldigt tryck på marknaden just nu.

Kan inte ta emot mer
Men även om anläggningen i Jönköping hör till dem som ändå går för fullt så kan man inte ta emot något nytt avfall.

För Jan Eric Isaksson i Lidköping och alla andra med växande lager går nu arbetstiden åt att hitta andra lösningar i väntan på kyla och ökad avsättning för soporna som energi.

– Vi går ut på markanden och söker alternativa lagringsplatser nu för att lagra det avfall som vi har avtalat att vi ska få nästa år.

Men du ser väl fram mot lite kallare väder?

– Ja, det gör ju inget om det blir en aning kallare, säger han.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se