Rektor backar om demonstration mot SD

Uppdaterad 14:44
Den rektor i Karlskrona som uppmanat elever och skolpersonal till protester mot Sverigedemokraterna i samband med en manifestation, tar nu tillbaka sin uppmaning.

På fredagsmorgonen rapporterade Ekot att en rektor på en högstadieskola i Karlskrona uppmanat personal och elever att protestera mot Sverigedemokraternas politik vid en manifestation i januari. 

Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona, Richard Jemshof, är upprörd över att manifestationen som hålls för elever och skolpersonal riktas mot hans parti.

– Illa nog är att man försöker klistra på oss allt det hemska som hände under förintelsen. Men det allvarligaste är att man ger eleverna ensidig information om ett politiskt parti och talar om för dem att det är ett parti man inte ska rösta på. Det är inte skolans uppdrag, säger han.

Manifestationen kritiseras
Den 25 januari anordnar fem högstadieskolor i Karlskrona en manifestation inför Förintelsens minnesdag för skolpersonal och elever.

En sådan manifestation hålls varje år men nu ifrågasätts den och kritiseras.

Anledningen är att den ansvariga rektorn Marina Eriksson i ett pressmeddelande skriver att manifestationen i år också är en protest mot Sverigedemokraternas politik.

Sverigedemokraterna är efter valet det tredje största partiet och har en vågmästarroll i Karlskrona kommun.

Skolverkets chefsjurist är tveksam
Ekot har inte lyckats nå Marina Eriksson, som skickade pressmeddelandet. Däremot säger flera rektorer från de andra skolorna att de inte står bakom beslutet att protestera mot Sverigedemokraterna.

Skolverkets chefsjurist Ingegärd Hilborn tycker att det är tveksamt om en rektor manar till protester mot ett enskilt parti. Hon säger att det ingår i skolans roll att stå upp mot våld och främlingsfientlighet men att det här kan vara att gå över gränsen.

– Man måste acceptera ett demokratiskt valt parti. Man har rätt att ha sina åsikter men i skolans verksamhet ska man iaktta objektivitet och neutralitet, säger hon.

Uppfattar du det här som neutralt?

– Jag uppfattar det som något tveksamt.

Daniel Sundbaum
Daniel.sundbaum@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".