Livlig trafik till Bonn från Berlin-Tegel.

Dyr pendling mellan Bonn och Berlin

Fortfarande sju år efter att den tyska förbundsdagen flyttade till Berlin, pendlar tusentals tjänstemän mellan Bonn och Berlin. Kostnaden har fått politiker att reagera, men flytten mellan den gamla och nya huvudstaden är långt ifrån slutförd.

Flygplatsen Tegel ligger i utkanten av Berlin och för att vara en flygplats i en stor huvudstad är det glest mellan avgångarna. Men det finns ett undantag, gaten till destinationen Köln/Bonn. Här köar folk och dagligen lyfter 14 plan.

Tjänstemän från departement och förbundsdag garanterar fulla maskiner, och från flygplatsen Schönefeldt i den östra delen av staden lyfter ytterligare fyra plan dagligen i riktning väster ut.

Flyttade 1999
Det var 1999 som förbundsdagen flyttade in i det nyrenoverade riksdagshuset i Berlin och med politikerna följde tusentals tjänstemän.

Men beslutet om bytet av huvudstad var mycket kontroversiellt. Motståndet var stort, inte minst bland de tjänstemän som bodde i det lummiga Bonn och som vant sig vid att kunna promenera till arbetet.

Det kalla och hårda Berlin mitt i gamla DDR, avskräckte. De anställda erbjöds därför generösa villkor för att följa med.

Garanterades hemresa
Den som flyttade fick bidrag och garantier att få flytta tillbaka till Bonn efter tjänsten och somliga garanterades flyg hem varje vecka.

Pendlandet har hittills enligt Süddeutsche Zeitung kostat 194 miljoner euro. En enorm kostnad, som fått politiker i förbundsdagen att reagera.

– 16 år efter återföreningen måste det bli ett slut på åkandet, säger kristdemokraten Steffen Kampeter till tidningen.

Känslig fråga
Men frågan är känslig. Det handlar privilegier för en grupp statsanställda med stort inflytande. Även om man ändrar reglerna lär flyglinjen Berlin-Bonn fortsätta att blomma.

Sex departement finns kvar i Bonn, vilket garanterar daglig skytteltrafik med politiker, experter och sakkunniga.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".