UD: Bortförd svensk gripen i Marocko

Den svenske affärsmannen med marockanskt ursprung, som fördes bort i Marocko för tio dagar sedan, har gripits av den marockanska säkerhetstjänsten. Det beskedet har svenska UD gett mannens anhöriga på fredagen.

UD:s presstjänst säger till Ekot att de har fått uppgifter som gör gällande att det var säkerhetstjänsten som grep mannen natten till annandag jul.

UD vill dock inte lämna ut några detaljer om hur man fått uppgifterna. Det finns heller ingen officiell förklaring till varför han gripits.

Marockanska myndigheter berättade på torsdagskvällen att säkerhetstjänsten gripit 62 personer som påstås ha anknytning till terrornätverket al-Qaida.

En släkting till den gripne 54-åringen säger att de tror att gripandet av honom har ett samband med det här tillslaget mot påstådda islamistiska aktivister.

Familjen hävdar dock att den gripne 54-åringen inte har någon som helst anknytning till några islamistiska organisationer.

Det var en grupp civilklädda säkerhetsmän som trängde sig in i familjens hus i kuststaden Tetouan vid midnatt för tio dagar sedan. Enligt familjen sökte de 54-åringen och en manlig släkting till honom.

Säkerhetsmännen sökte igenom huset och tog med sig den 54-årige mannen. Familjen har inte hört av honom sedan dess.

Mannen är svensk medborgare och affärsman. Han har varit verksam både i Sverige och i Marocko.

UD:s presstjänst säger till Ekot att de jobbar intensivt med att få fram mer uppgifter om var han finns och varför han blev gripen av Marockos säkerhetstjänst.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se