Franska universitet på export till Asien

Franska universitetsutbildningar går alltmer på export. Att få en utbildning från ett känt franskt universitet lockar såväl i Kina, Arabvärlden och i utvecklingsländerna.

Universitet Sorbonne i Paris är ett varumärke värt ungefär tio miljarder kronor. Sorbonne anses ge högkvalitativa utbildningar och har något av ett postrevolutionärt skimmer över sig efter de stormiga studentprotesterna 1968. Det är specialisten Marcel Botton, intervjuad av tidningen Le Figaro, som satt denna prislapp på namnet Sorbonne.

Nyligen invigde den franske utbildningsministern Gilles de Robien en filial till Parisuniversitetet i Förenade Arabemiraten. Det kostade shejkerna cirka 250 miljoner kronor.

I Armenien pluggar 600 studenter juridik, ekonomi och administration enligt ett program utformat av universitetet Lyon III. I Vietnam kommer snart ingenjörer inom väg- och vatten att utbildas och få diplom från universitetet i Marseille.

Efter universitetsutbildningarna finns också de riktiga toppskolorna. I Kina utbildas nu personer av ENA, en skola där merparten av Frankrikes presidenter och toppolitiker gått. Rektorn Antoine Durrleman förklarar att bara de mest briljanta får chansen på ENA.

För Frankrike gäller det att hänga med i jakten på de skarpaste hjärnorna. USA och Storbritannien är bittra konkurrenter bland andra. Det gäller att slå broar diplomatiskt, att skaffa kontakter och skapa ytor för samarbete inom forskning och industriella projekt.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se