Få barn smittade av rs-virus i år

Uppdaterad 17:43
Det är betydligt färre barn som smittas av det svåra rs-viruset den här vintern jämfört med den förra. Influensafallen ligger också på en låg nivå.

Det är framför allt riktigt små barn som drabbas av rs-virus som kan ge svåra luftvägsinfektioner och det är för dem det är farligast.

Vid stora utbrott är det flera spädbarn som behöver intensivvård och det förekommer också dödsfall, även om det är mycket ovanligt.

Sjukdomen brukar ha en topp vartannat år, men i år är risken att smittas betydligt lägre än vanligt.

Förra vintern rapporterades 3 000 fall av rs-virus. Hittills den här vintern är det bara 64 fall.

Ett skäl kan vara att flera har ett immunitetsskydd efter att ha blivit sjuka i fjol, säger Anders Blaxhult, biträdande statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet. Samma sak gäller influensan.

Det milda vädret kan också ha en viss betydelse.

– Det är en smitta som sprids inomhus. Är det en kall vinter och många vistas mycket inomhus och kommer nära varandra underlättar det smittspridningen. En del virus trivs bättre när det kallt, också, säger Anders Blaxhult, biträdande statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Är det en effekt av den milda vintern?

– Vi vet inte säkert, men man kan spekulera i det.

Kan man säga redan nu att faran är över för stora utbrott av influensa och rs-virus?

– Vid en riktigt stor epidemi brukar den behöva börja tidigare under säsongen. man kan få en sen epidemi sent under våren, men det hinner inte bli så stor omfattning. Då kommer våren och sommaren då de här sjukdomarna försvinner, säger Anders Blaxhult på Smittskyddsinstitutet. 

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se