Kristdemokrater mot utländska aborter

Kristdemokraternas ordförande, socialminister Göran Hägglund, vill att utländska kvinnor ska kunna komma till Sverige och göra abort. Att förslaget läggs fram av Hägglund orsakar kritik i den kristdemokratiska riksdagsgruppen.

– Jag ser en rad problem och svårigheter om Sverige med sin mycket liberala abortlagstiftning skulle öppna upp för den här typen av organiserad hjälp mot kvinnor i Europa, säger Eva Johnsson, som är riksdagsledamot från Växjö.

Det var i Ekots lördagsintervju före jul som Hägglund sa att utländska kvinnor i framtiden ska få rätt att göra abort i Sverige mot en betalning på mellan 7 000 och 15 000 kronor.

Förlänger tiden
Flera kristdemokratiska riksdagsledamöter är kritiska då svensk lag tillåter kvinnor att göra abort på egen begäran till och med vecka 18.

I det övriga Europa är gränsen normalt vecka 12.

Lennart Sacrédeus menar att förslaget skulle undergräva abortlagstiftningen i våra grannländer.

– Det innebär att Sveriges riksdag och regering i praktiken skulle ändra den norska, danska och den finska lagstiftningen så att även de hade laglig abort till och med vecka 18, säger han.

Ändra tidsgränsen
Ska utländska kvinnor få göra abort här, behöver de 18 veckorna ändras, anser Eva Johnsson.

Désirée Pethrus Engström, ordförande i kristdemokraternas kvinnoförbund, är i grunden positiv till förslaget, men ser också problem med 18-veckorsgränsen.

Traditionellt är kristdemokraterna det parti som varit mest tveksamt till fri abort. De riksdagsledamöter som Ekot talat med är osäkra på om Hägglund kan få stöd för sitt förslag i riksdagsgruppen.

– Att göra en fosterfördrivning är att släcka liv. Vi är väldigt starkt knutna till denna människosyn och den värderingen, säger Lennart Sacrédeus.

Skulle den knytningen ifrågasättas med ett sådant förslag?

– Jag vill inte föregripa scenariot, men jag har en mycket stark tilltro till att samtalet i den kristdemokratiska riksdagsgruppen fortsatt kommer att värna den princip som den svenska och internationella kristdemokratin står för, säger kristdemokraten Lennart Sacrédeus.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".