Biljätte storsatsar på elbilar

Världens största biltillverkare General Motors satsar stort på elbilar. På den Internationella bilsalongen i Detroit sa GM-cheferna att bensinberoendet måste brytas och att nya bättre batterier gör det möjligt att för att satsa på eldrift i stor skala.

Det väckte närmast sensation när General Motors högsta chef Rick Wagoner på den Internationella Bilsalongen här i Detroit sa att man kommer nu ska storsatsa på eldrivna personbilar. 1996 lade GM ner sitt senaste elbilsprojekt EV1.

Miljödebattörer har anklagat oljebolagen för att aktivt ha motarbetat försöken att få fram moderna elbilar. Nu säger GM att elbilar har högsta prioritet.

Efter i utvecklingen
En av orsakerna till de amerikanska bilföretagens problem är att de ligger många år efter i utvecklingen av bensinsnåla bilar och hybridmotorer. Toyota kommer i år att leverera över 250 000 hybridbilar.

GM satsar på ett system som man kallar E-flex och som i motsats till hybridsystemen bygger på att bilen ständigt drivs av en elmotor. Bilarna laddas från vanliga eluttag på natten och när strömmen sinar laddar små etanoldrivna hjälpmotorer upp batterierna 

Det är mobiltelefonernas allt större behov av elkraft som satt fart på utvecklingen av nya batterier och som nu bilindustrin vidareutvecklar i större skala.

Nya bränslesystem nödvändiga
General Motors, med bränsleslukande monsterbilar som Hummer och Viper, hänvisade på presskonferensen till Al Gores film om växthuseffekten och till de fossila bränslenas ändlighet och betonade nödvändigheten av nya bränslesystem som bygger på förnybara resurser.

– Nej, det här är ingen marknadsföringsploj, försäkrade GM:s vice ordförande Robert A Lutz.

– Vi har blivit gröna, sa han när den modernistiska eldrivna konceptbilen Chevrolet Volt premiärvisades.

Thomas Nordegren, Detroit
thomas.nordegren@sr.se