Bildt tillbakavisar uppgifter om att Srebrenica skulle offras

Det är sannolikt en sammanblandning av datum som ligger bakom uppgifterna om att USA:s dåvarande fredsförhandlare fått instruktioner om att den FN-skyddade enklaven Srebrenica i Bosnien skulle offras för att ett fredsavtal om Balkan skulle kunna nås. Det säger utrikesminister Carl Bildt.Enligt Carl Bildt, , som då var EU:s fredsförhandlare på Balkan, var det först efter Srebrenicas fall som USA:s dåvarande fredsförhandlare Richard Holbrooke fick i uppdrag att släppa kravet på att Srebrenica åter skulle bli en muslimsk enklav.

– Det är en sammanblandning av tidpunkter som har lett till den här informationen. Om den är medveten eller omedveten, det lämnar jag därhän, säger Carl Bildt.

Enligt bosniska och franska medier skulle den amerikanske fredsförhandlaren Richard Holbrooke ha fått instruktionen om att offra Srebrenica, där tusentals bosniska muslimer dödades av de bosnienserbiska styrkorna i början av juli 1995.

Enligt Carl Bildt gav Vita huset verkligen klartecken till Richard Holbrooke, men detta skedde först efter massakrerna och inför fredsavtalet, det så kallade Daytonavtalet.

– Det handlade då om den fråga, som inte alls är okomplicerad, när vi sa att vi skulle ha en delning av Bosnien, 49 procent på ena sidan och 51 på den andra. Det skulle vara en delningslinje. Då var frågan hur den delningslinjen skulle dras, hur skulle kartan se ut – den karta som så småningom resulterade i Dayton. Där sa Lake till Holbrooke att ”nu är de där enklaverna på den andra sidan, och då får de ligga på den andra sidan delningslinjen”.

– Men i Paris Match-versionen framställs det som att detta skedde innan serberna den 11 juli tog Srebrenica och massakern inträffade. Man vill därmed göra gällande på något sätt att den amerikanska administrationen var involverad i att ge serberna fria händer att uträtta massakern. Det tillbakavisar jag kategoriskt, säger Carl Bildt.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se