Fostervatten ny källa till stamceller

Amerikanska forskare har funnit en ny källa till stamceller. Genom att filtrera fostervatten har de hittat celler med stamcellernas typiska egenskap - att kunna utvecklas till praktiskt taget vilket organ som helst.

Det här är en viktig upptäckt, säger professor Anders Fasth, chef för den nationella biobanken för navelsträngsblod vid Sahlgrenska i Göteborg.

– Jag tycker att den är väldigt spännande. Den är kanske inte på ett sätt förvånande, därför att man vet att det finns stamceller i fostervattensvätskan. Men det inte någon annan har gjort förut är att så noggrant försöka ta reda på vad man har för möjligheter med de här cellerna som man isolerar.

Försök att läka hjärnskador hos möss
De amerikanska forskarna har använt stamceller från fostervatten hos gravida kvinnor i sina försök att läka hjärnskador hos möss. Enligt deras artikel som är publicerad i Nature Biotechnology, har man lovande resultat. Men enligt Anders Fasth är det svårt att veta om det också kan fungera hos människor.

– Det kan man inte vara helt säker på men det viktiga är att man faktiskt har använt humana celler från fostervattensvätskan och visat att den har de här egenskaperna. Jag tror, även om man ska vara försiktig, att man vågar dra slutsats från att de här skulle ha liknande egenskaper. Sedan måste det här givetvis testas så att andra forskare kan bekräfta det och även kompletterande experiment naturligtvis.

När kan de här resultaten bli användbara i praktiken?

– Det är den svåra frågan som man aldrig vågar svara på. Det ligger fem-tio år framåt i tiden, kanske längre. Men vem vet, detta är ju ett genombrott på många sätt, säger professor Anders Fasth, chef för den nationella biobanken för navelsträngsblod vid Sahlgrenska i Göteborg.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se