Lättare hålla vikten med standardmjölk

En ny forskningsrapport från Karolinska institutet visar något förvånande att mjölk, ost och andra mejerieprodukter med hög fetthalt gör det lättare att hålla vikten än lättprodukter gör. (P3 Nyheter)

– Jag gillar att det är röd mjölk i min latte för då blir det krämigare. Det är ju trevligt om det är bättre med god mjölk än med lättmjölk, säger Lo von Krogh, cafégäst i Stockholm.

Det är en forskargrupp på Karolinska Institutet, KI, som har följt närmare 20 000 medelålders kvinnor sedan 1987, och tittat närmare på deras intag av olika mejeriprodukter.  

– Vi har sett att standardmjölk eller filmjölk eller yoghurt och ost var kopplade till minskad risk för viktuppgång, säger Alicja Wolk, professor på KI.

Kalcium binder fettsyror
Studien visade att ett glas fet mjölk om dagen ledde till i genomsnitt 15 procents mindre viktuppgång, medan fet ost gav 30 procents mindre viktuppgång.

Forskarna tror att resultatet har med kalciumintaget att göra, eftersom kalcium kan binda vissa fettsyror till sig. Men varför de feta produkterna gav mer resultat vet de inte exakt.

På ett av Stureplans stora caféer säger butikschefen Aydin Oussi att han tror att hans stammisar kommer fortsätta med lättmjölk.

– Det är en vana det här med kost. Har man brutit mönstret och gått tillbaka till det lätta så tror jag att det är lite svårare att byta igen, säger han.

Tänka på kaloriintaget
Det Alicja Wolk framförallt vill betona är att de som eventuellt planerar att äta mer feta mejeriprodukter nu måste tänka på hur mycket kalorier de får i sig totalt:

– Om man äter mer av dessa feta produkter måste man minska på någonting annat eftersom man inte kan äta mer kalorier, säger Alicja Wolk.

Ulrika Lindqvist, P3 Nyheter
ulrika.lindqvist@sr.se