Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stormen Gudrun får ett eget hus

Publicerat måndag 8 januari 2007 kl 16.00
Så ska Stormens hus se ut. Bild: Arkitektbolaget.

På dagen två år sedan stormen Gudrun lamslog delar av Sydsverige presenteras planerna på ett Stormens hus i Ljungby i Småland. Kommunen, länsstyrelsen och landstinget planerar ett upplevelsecenter kring extremt väder.

– Där på andra sidan gatan ska det ligga. Tänk dig ett fantastiskt spännande hus på sex våningar precis intill E4:an där det passerar 12 000 bilar per dygn, säger kommunchef Irene Hedfors.

Skisserna av det tänkta Stormens hus visar ett höghus där våningarna sticker ut lite hur som helst med sneda golv och vinklar som för tankarna till stormens oreda, när den drog fram över Sydsverige på natten för exakt två år sen. 

Alla sinnen ska få arbeta
Projektledaren Gert Christiansson tror att det fortfarande finns ett behov av att försöka förstå.

– Vi vill åstadkomma att man bygger någonting som visar vad det var som hände den åttonde januari 2005. Det gäller att låta alla sinnen arbeta och få se, höra, känna och lukta, förklarar han.

Besökarna ska genom avencerad teknik som vindtunnlar och liknande få uppleva stormen och hur den påverkade skogen både före och efter. Men man hoppas också med hjälp av universitet och olika myndigheter kunna skapa ett centrum kring forskning om olika typer av extremväder med föreläsningar och utställningar.

– Extremt väder leder inte bara till storm utan också till översvämningar och hög vattenföring. Vi kan ju hamna i en situation med otrolig torka undre sommaren och det kan komma frågor om det, säger han.

Hoppas på fler besökare
Samtidigt sticker inte kommunen under stol med att man hoppas 100-miljonersprojektet om det blir av, ska dra fler besökare till trakten.

Frågan är då hur mycket man kan exploatera det som för många orsakat sådana problem. Lars Erik Karlsson är aktiv i LRF i Ljungby och ändå positiv till planerna.

– Jag sa redan förra årsdagen att nu lämnar vi det här bakom oss. Men vi ska komma ihåg att det är jätteviktigt att vi vet hur vi ska hantera de här frågorna för vi kunde dem inte så bra som vi trodde. Det tror jag att  man på forskningsvägen kan lösa på ett bättre sätt.

Går allt som planerat väntas Stormens hus vara klart om två år.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".