Österrike får en storkoalitionsregering

Tre månader efter valet i Österrike har de två största partierna, de konservativa ÖVP och socialdemokraterna kommit överens om ett bilda en koalitionsregering. Det sa socialdemokraternas partiledare som blir Österrikes nästa förbundskansler Alfred Gusenbauer på en presskonferens i Wien.

Alla detaljer är inte klara, ministrarna är inte utsedda, men efter ett växande missnöje bland väljarna har nu valets två största partier enats. Österrike kommer än en gång att styras av en storkoalition mellan de konservativa och socialdemokraterna.

1999 röstades Jörg Haider fram
Det var 1999 som väljarna senast tydligt avvisade de två partiernas ständiga samverkan efter att ha röstat fram högerpopulisten Jörg Haider. De konservativa bildade då regeringen med hans FPÖ.

Turbulens följde, sanktioner från EU:s medlemsstater och så småningom splittrades också FPÖ efter en intern maktstrid.

Trots alla tvära kast och udda utspel från Haider, så innebar maktskiftet för åtta år sedan, enligt vissa, att Österrike vitaliserades.

Propotz-systemet försvinner
Det så kallade proportz-systemet, där socialdemokrater och konservativa delade upp alla tillsättningar av tjänster mellan sig, bryts upp.

Kritiker däremot, hävdar att Haiders parti drev samtliga österrikiska partier längre ut på högerskalan och att Österrike blev synonymt med främlingsfientlighet.

Oavsett, efter tre månaders förhandlingar, ser Österrike nu ut att åter ha en storkoalition.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".