Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen lovar se över nyttjandet av åkermarken

Tusentals hektar bördig åkerjord i Sverige har försvunnit de senaste tio åren och regeringen lovar nu att se över hur åkermarken används. Lantbrukarnas riksförbund, LRF, kräver att den allra bästa åkerjorden ska klassas som riksintresse.

– Vi ska ta upp den diskussionen i samband med att vi gör den här landsbygdsstrategin. Självklart är det viktigt att vi får fram sunda och säkra livsmedel även framöver och de produceras till stor del på den goda jorden, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Arbetet med den nya landsbygdsstrategin inleds nu och skall, enligt jordbruksministern, vara klar under mandatperioden.

3 000 hektar åkermark har försvunnit
Utgångspunkten för utredningen skall bland annat vara Sveriges fortsatta förmåga att producera livsmedel och få fram energi och drivmedel från den odlade jorden.

Enligt siffror som Statistiska centralbyrån tagit fram åt Jordbruksverket har över 3 000 hektar åkermark försvunnit mellan 1996 och 2005.

– Det är mycket och ibland kan det säkert ha varit så att det har funnits alternativ, säger jordbruksministern.

Inte bara riktlinjer
Den nya landsbygdsstrategin ska innehålla riktlinjer för hur åkermark, vattendrag, skogar och vindenergi ska användas. Men enligt jordbruksministern handlar det inte bara om riktlinjer.

– Vad beträffar helheten, om vi pratar om hela Sverige, så kan jag tänka mig att vi måste utfärda riktlinjer i form utav lagstiftning. Det vi nu ska göra är att väga de olika intressena nationellt mot varandra, det vill säga intresset av att ha en god miljö men också intresset av att få fram mat, drivmedel och energi och därmed bevara den odlade jorden, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".