David Bowie fyller 60 år.

60-åringen Bowie gav upphov till finansiellt instrument

Den brittiske rockartisten David Bowie fyllde 60 år på måndagen. Han har skapat både musik och bildkonst och varit skådespelare i flera filmer och teateruppsättningar. Vad som kanske är mindre känt är att han gett upphov till ett finansiellt instrument också.

David Bowies första hit var just den här låten, Space Oddity, från 1969, ofta spelad nu senast för att illustrerar Christer Fuglesangs rymdpromenad.

Bowie skrev musiken i all hast för att hinna släppa singelskivan lagom till den amerikanska månlandningen den 20 juli 1969, och han var starkt inspirerad av Arthur C. Clarkes bok och Stanley Kubricks film 2001, ett rymdäventyr från 1968.

Det var också inledningen till en lång period av musik- och konstskapande, och även flera framgångsrika framträdanden på film.

Mest känd som rockmusiker
Det är som rockmusiker han är mest känd, och hans storhetstid brukar räknas från 1969 till 1993 då han senast låg på topplistorna.

Fem ettor och tjugotre topptioplaceringar i England, och två ettor i USA är topplistfacit.

Grunden för hans musikaliska och ekonomiska framgångar är de 140 miljoner LP-skivor som beräknas ha sålts runt om i världen. Och så det där finansiella instrumentet också.

Det finns ett uttryck som heter Bowie Bonds, som myntades 1997, när han kom överens med sitt skivbolag EMI att sälja hela sin intellektuella kvarlåtenskap till försäkringsbolaget Prudential.

Det var 287 sånger samlade på 25 LP-skivor.

Tioåriga obligationer
Han gav helt enkelt ut tioåriga obligationer, Bowie Bonds, till ett sammanlagt värde av 55 miljoner dollar, mer än en halv miljard kronor i dåtidens dollarkurs, mot en ränta på skyhöga 7,9 procent.

Säkerheten var avkastningen från alla framtida intäkter från musiken och rätten att återutge samtliga LP-skivor från perioden 1969 till 1990. Pengarna han fick in på affären använde han sedan till att köpa tillbaka rättigheterna till musiken som tidigare ägdes av hans manager.

Tekniken kom sedan som sagt att kallas för Bowie Bonds, och fler artister har utnyttjat möjligheten att göra liknande affärer, att sälja en intellektuell rättighet mot framtida avkastning.

Men att det var riskfyllda papper bevisas av att investmentbanken Moody’s år 2004 nedgraderade obligationerna, från betygen A3, sjunde högsta gradering, till Baaa3, snäppet över junk-bond-status, alltså skräpobligationer.

Bedömare spår nytändning
Nedgraderingen hängde ihop med den tekniska utvecklingen och den ökande olagliglika nedladdningen av musik via internet. Bedömare tror dock på en nytändning för Bowie Bonds när skivbolagen får fart på den lagliga nedladdningen.

Varumärket David Bowie beräknas i dag vara värt mellan 100 miljoner och 500 miljoner brittiska pund. Pundet står kring 14 svenska kronor.

Bra betalt för att spela gitarr, det visste redan Bowies skapade figur Ziggy Stardust.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".