Hot mot hållbart skogsbruk.

"Illegalt virke hotar skogsbruket"

Den illegala skogsavverkningen och handeln med olagligt virke är ett hot mot ett hållbart skogsbruk. Det skriver enheten för Hållbar utveckling inom den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD i en ny rapport.

Den här veckan hålls ett informellt rundabordsmöte i Paris om den illegala virkestrafiken där bland andra den svenske jordbruksministern Eskil Erlandsson deltar.

OECD räknar med att avskogningen varje år täcker en yta lika stor som Grekland. Illegalt avverkat virke kommer bland annat från Ryssland, Kina, Indonesien och Malaysia. Strömmen för köpare går framför allt till USA, Europa, Japan och Kina.

Diskuterar lösningar
Nu ska ministrar vid det informella rundabordsmötet diskutera om man som köpare kan tvinga fram ett mer hållbart utnyttjande av skogen, säger en av författarna till rapporten Richard Doornbosch.

– Frågan är om konsumtionsländerna kan använda sin köpkraft till att säkra ett mer hållbart sätt att använda skogen, säger han.

Den illegala avverkningen utarmar naturen och den biologiska mångfalden, oftast sker ingen återplantering av skog utan marken förvandlas till jordbruksmark för soja och palmolja eller till betesmarker.

Genom att man inte bedriver ett uthålligt skogsbruk påverkar avskogningen också klimatet. När skogen avverkas frigörs koldioxid och man räknar med att nedhuggningen av stora skogsarealer i världen svarar för en femtedel av den förstärkta växthuseffekten.

Förvrider marknaden
Det andra stora problemet är att den illegala avverkningen förvrider marknaden för skogsprodukter. Det är lönsamt att avverka olagligt, betydligt dyrare att avverka på laglig väg och det pressar priserna för de lagliga exportörerna, säger Richard Doornbosch.

– Om det är möjligt för olagliga skogsbruk att komma in på marknaden så pressar det ner priserna, det gör det svårare för lagliga brukare att konkurrera mot dem, säger han.

Dessutom är det lagliga regelverket ibland så komplicerat att skogsföretagen stupar på blankettraseriet. I Indonesien har det krävts 1 600 olika dokument för att få en avverkningskoncession.


EU är i färd med att skapa en aktionsplan, kallad Flegt, som bygger på bilaterala avtal med olika aktörer för att hindra import av olagligt avverkat virke.

”Alltför begränsad”
Men i rapporten pekar man på att aktionsplanen är alltför begränsad med alltför många kryphål för att bli effektiv.

– Det måste sprida sig till fler länder om den ska vara effektiv i framtiden, säger Richard Doornbosch.

Det behövs en global överenskommelse, anser rapportförfattarna i medvetande om att en sådan förhandling är komplicerad och skulle ta lång tid.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".