60-talet långtradare blockerar gränsen.

Lastbilsprotest blockerar bergspass

Ett bergspass vid gränsen mellan Georgien och Ryssland blockeras sedan nära tre veckor av georgiska långtradare fulla med ruttnande frukt. Chaufförerna protesterar mot den ryska blockaden av georgiska varor.

Tätt sammanpackade längs den smala vindlande bergsvägen i norra Georgien blockerar 60-talet långtradare gränsen mot Ryssland.

Det är en ovanlig georgisk protest mot Ryssland. Chaufförernas last ruttnar sakta men säkert. Georgiska mandariner och apelsiner säljs traditionellt kring nyår till Ryssland men stoppas nu av ett ryskt importförbud för georgiska varor som infördes för några månader sedan.

Misstänkta spioner greps
Sanktionerna infördes sedan Georgien gripit fyra ryska officerare i Georgien anklagade för spioneri. De släpptes, men fortfarande är gränserna mellan länderna stängda och inga varor från Georgien importeras till Ryssland. Över 1 000 georgier har dessutom deporterats från Ryssland till Georgien.

Blockaden i bergsmassivet i Kaukasus har också effektivt stoppat all annan trafik från Ryssland till Georgien. Det är dessutom risk för laviner och ras i de snöiga bergen, som tillhör Europas högsta bergsmassiv.

Spänd situation i bergen
Protesten började redan före jul, men de flesta långtradarna har anslutit de senaste dagarna.

Bilarna är nu omringade av militär och arméfordon. Situationen är mycket spänd, men att flytta bilarna går inte, för vägen är för smal och fordonen står för tätt sammanpackade.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".