"Slitna hus ska säljas billigare"

Kommuner på flera håll i landet planerar att sälja de så kallade miljonprogramhusen som byggdes på 1960-talet. Men många av husen har stora renoveringsbehov och det kan bli dyrt för de bostadsrättsföreningar som tar över. Men de slitna husen ska säljas billigare, säger moderaten Kristina Alvendal, som är bostads- och integrationsborgarråd i Stockholm.

– Vi kommer att, när vi ger ett pris till en intresserad bostadsrättsförening, ta hänsyn till den tekniska standarden, och då kommer också prisbilderna att bli lägre för hus där man har en renovering framför sig, säger Kristina Alvendal.

Tror du att folk är medvetna om kostnader för stora reparationer?

– Jag tror generellt sätt att man behöver mer information för att kunna ta ställning till om man ska ombilda och köpa sin fastighet eller inte. Den informationen kommer vi från Stockholm att se till att de boende får innan de måste ta ställning till om de ska rösta ja eller nej på en eventuell stämma i en förening.

Husen som byggdes i miljonprogrammet börjar bli slitna på många håll. Hissar och stammar måste bytas ut, och fasader måste renoveras.

Satsar 100 miljoner kronor
Det allmännyttiga bostadsbolaget Svenska Bostäder, som ägs av Stockholms stad, räknar till exempel med att satsa 100 miljoner kronor på det här.

– Det stora är att det kommer så mycket fel, allt kommer vid samma tidpunkt eftersom miljonprogrammen byggdes under så kort tid så tar allt slut samtidigt, säger Lasse Skoglund, som är byggchef för ombyggnad på Svenska bostäder.

Alla hus som säljs kommer först att värderas av oberoende experter, säger Stockholms bostads- och integrationsborgarråd Kristina Alvendal.

Många av miljonprogramshusen finns i storstädernas förorter, och det är just där regeringen särskilt vill underlätta ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter.

”Bra investering”
Kristina Alvendal anser att även om huset är slitet, så kan det vara en bra investering att köpa sin bostad.

– Allt handlar ju om vilket pris det blir och vilken boendekostnad som prislappen sedan genererar. Vi har många exempel på ombildningar just i förorter där man faktiskt har fått en lägre boendekostnad när man har ombildat. Vill man verkligen påverka sin boendesituation så är det en jättebra investering att göra inför framtiden, säger hon.  

Angela Wiese
angela.wise@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".