Sida vet inte vad Kinshasa-pengar gått till

Det finns stora oklarheter kring ett beslut där statens biståndsmyndighet Sida gick med på att finansiera ett biståndsprojekt i Kongo-Kinshasa. Sida beklagade att man hade brustit i hanteringen av ärendet, och sade samtidigt att det inte fanns några indikationer på att pengar hade blivit missbrukade. Men det vet man faktiskt inte.

I november förra året så började Sida, efter frågor från Ekot, frenetiskt leta efter rapporter och redovisningar kring Kinshasa-projektet, som egentligen skulle ha varit inlämnade mer än ett år tidigare.

Dokument lämnades in
Då fick man bland annat, den 12 december, in ett dokument från den sydafrikanska regeringen som påstods visa hur Sidas och svenska skattebetalares 22 miljoner kronor hade använts i projektet.

Största delen av pengarna hade enligt uppställningen betalat utbildning, ID-kort och datautrustning. Kostnader för sådant som minneskort och färgpatroner var preciserade i detalj.

Clearingkostnader på flygplatsen i Kinshasa
Där fanns också en utgift på exakt 500 000 sydafrikanska rand, omkring 570 000 kronor, som man sade att hade gått till, som det hette, ”clearingkostnader på flygplatsen i Kinshasa”.

Men på Sida så vet man inte vad som menas med det, Åsa Palmgren handlägger just nu det här ärendet på Sida.

– Vi har inte per post ställt frågor. Men i normalfallet kan det vara tullavgifter och hanteringskostnader på flygplasten i Kinshasa, säger hon.

Det är alltså exakt 500 000 rand, kan det vara mutor?

– Det där är en spekulation och jag vill inte svara rakt på det. Om vi ska ha reda exakt på vad de kostnaderna gick till så måste vi vända oss till sydafrikanerna eller till dem i Kongo-Kinshasa som har upprättat den här handlingen. Det är mycket möjligt att det här är en fråga som vi bör titta närmare på.

Är det intressant för er att veta om det ingår mutor i den här posten, 500 000 rand?

– Man brukar inte uttrycka sig på det sättet. Men de som har gjort det här har en skyldighet att verifiera det är punkt för punkt, det ska finnas kvitton för de här utgifterna. Det kommer inte stå på en verifikation ”muta”, men däremot får vi titta närmare på om vi ska anlita en revisor, så att de får granska de olika kostnadsdelarna.

Men er inställning till att använda mutor i ert arbete, den är begränsad?

– Det är absolut oacceptabelt.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".