Ortega.

Ortega svärs in igen som president

På onsdagen svär den gamle gerillaledaren Daniel Ortega återigen eden som Nicaraguas president. Även om situationen är annorlunda idag,är förväntningarna på honom lika stora som när han först kom till makten för 28 år sedan, både i Nicaragua och utanför.

Ansvar var nyckelordet i Daniel Ortegas segertal efter presidentvalet för två månader sedan. Ansvar för att lösa fattigdomens problem; arbete, hälsa och undervisning.

Men, underströk han, för att lyckas med det måste nicaraguanerna också försonas. Inte bara i ord, utan också i djupet av sina hjärtan.

Och i Ortegas kampanjsång, en version av John Lennons gamla ”Give peace a chance”, var ”amor”, alltså kärlek, det bärande ordet.

Höga förväntningar
Trots anklagelser om oheliga allianser, maffiametoder och att sälja ut sina principer slog Daniel Ortegas budskap an en sträng hos nicaraguanerna.

En opinionsmätning som offentliggjordes för ett par dagar sedan visar att 67 procent av nicaraguanerna tror att Ortega kommer att föra med sig ökad levnadsstandard. 50 procent tror att de kommer att känna av förbättringarna redan inom ett år.

Men det är inte bara nicaraguanerna som har förväntningar. USA:s president George Busch lyckönskade honom via telefon häromdagen och lovade många biståndsprogram på villkor att Ortega respekterar demokratin.

Också Busch främste motståndare i Latinamerika, Venezuelas Hugo Chávez, har utlovat ett omfattande biståndsprogram. På villkor, kan man anta, att Ortega sluter upp bakom hans kamp mot USA:s dominans.

Stor utmaning
Att kryssa mellan de bägge och vara vän både med Washington och Caracas är kanske Daniel Ortegas största utmaning.

Just nu vill bägge dansa med honom och för Daniel Ortega gäller det att undvika att någon av dem känner sig trampad på tårna.

För vad nicaraguanerna vill är knappast att återigen bli centrum för ett ideologiskt krig utan helt enkelt att det materiella livet ska bli bättre. Precis som Daniel Ortega har lovat.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".