Fler hastighetsgränser.

Nya hastighetsgränser föreslås

Regeringen kommer under våren föreslå helt nya hastighetsgränser i Sverige, med 10 steg upp till 120 kilometer i timmen. Det avslöjade infrastrukturminister Åsa Torstensson på onsdagen.

– Jag är för ändrade hastighetsgränser i syfte att hitta rätt hastighet på rätt väg. Då tror jag att vi får acceptans för hastighetsgränserna, säger Åsa Torstensson.

– Skulle var och en av oss hålla hastighetsgränserna, använda bilbältet, och alla vara nyktra, skulle vi begränsa väldigt tydligt alla dödsolyckor som idag sker, fortsätter hon.

Hoppas på bättre efterlevnad
Förslaget om nya hastigheter med även 40, 60, 80, 100 och som mest 120 kilometer i timmen kommer ursprungligen från Vägverket. Förslaget var tänkt som ett sätt att bättre anpassa hastigheterna efter de verkliga förhållandena på olika vägar.

Om bilisten upplever hastigheten som motiverad hoppas Vägverket också på bättre efterlevnad.

Förslaget nobbades ändå av den förra regeringen som ansåg att det blev för rörigt med så många olika hastigheter.

Proposition i vår
Men i samband med en transportkonferens i Linköping på onsdagen sa Åsa Torstensson att den nya regeringen nu väckt förslaget igen, och att en proposition läggs fram redan under våren. Det betyder att nya hastigheterna skulle kunna gälla från 2008.

Åsa Torstensson ser dagens hastigheter som alldeles för trubbiga.

– Vi har en ökad rörlighet bland människor som vi inte hade för några år sedan, säger hon.

– Jag tror att varje del av förändrat beteende som vi kan bidra till, till exempel att förändra hastigheterna, ska vi använda oss av.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".