Blairs resor närmast Bildts optioner

I Norden varierar formerna för hur regeringsmedlemmar skall redovisa sina aktieinnehav eller andra privatekonomiska förhållanden. I Storbritannien väntar man fortfarande på information om Tony Blairs kontroversiella semesterresa i julhelgen.

I inget av våra grannländer verkar det finnas förutsättningar för något som liknar Bildt-affären i Sverige.

Danmark
Hårdast villkor är det för danska regeringsmedlemmar. Alla ekonomiska bindningar finns redovisade på regeringens hemsida.

Utrikesminister Per-Stieg Möllers största aktiepost är till exempel på 164 637 danska kronor i koncernen Möller-Maersk.

Helst skall också makes eller makas eller sambos ekonomiska förhållanden redovisas.

Skulle jävsituation uppstå får ministern ifråga avstå från att behandla ärendet.

Norge
I Norge redovisar ministrarna sina ekonomiska intressen i ett register som förvaras i Stortinget. Där uppges till exempel bara aktieinnehavets art, inte storleken.

Utrikesminister Jonas Gahr Störe, rikast i regeringen och som Bildt inte parlamentsledamot, redovisar bara sitt innehav av aktier i två familjeägda bolag, men inga belopp.

Finland
I Finland anmäler riksdags- och regeringsmedlemmar lån, styrelseupdrag och aktieinnehav över 30 000 euro.

Uppstår jäv, förutsätts ministern anmäla detta. Kulturministern Suvi Lindén missade det för några år sedan, vilket ledde till hennes avgång.

Det enda exemplet, om än i miniformat, under de senaste tio åren i Norden som påminner om dagens Bildt-affär i Sverige.

Storbritannien
I Storbritannien görs ett försök att kontrollera parlamentsledamöter och deras anställda stabsmedlemmar och assistenter genom det så kallade ” Mp:s register of interests”.

Där uppmanas de frivilligt uppge vilka aktieinnehav de har och eventuella uppdrag för privata företag. I princip ska alla intäkter som inte kommer från parlamentet finnas med, som pengar från bokförsäljning eller ersättningar för medverkan i radio eller tv.

I registret ska också anges om och när personen ifråga har gjort resor och vem som i så fall har betalat.

För att övervaka detta har det inrättats en speciell myndighet. Den skapades i mitten av 90-talet och leds av en hög statstjänsteman.

Den senaste listan som går att läsa är daterad den elfte december 2006. Där uppger till exempel premiärminister Tony Blair att han har haft inkomster från en bok som hans hustru har skrivit, att familjen hyr ut två lägenheter i Bristol och en i London.

Blair nämner också en av sina semesterresor, men ännu inte den omdiskuterade resan, som skedde vid jul och gick till musikern Robin Gibb i Florida.

Blair uppger inget om några aktieposter. Finansminister Gordon Brown har valt att inte lämna några uppgifter alls.

Italien
I Italien har den tidigare premiärministern Silvio Berlusconi varit det levande beviset på att lagstiftning och rekommendationer varit tandlösa för att stävja intressekonflikter mellan aktieinnehav och en ministerpost.

Berlusconis imperiebygge fungerade snarare tvärtom, som en språngbräda in i premiärministerämbetet.

Genom sina bolag kunde han finansiera partiet Forza Italia och italienarna imponerades av den driftiga entreprenören. Berlusconi äger bland annat medieföretag och byggbolag.

För att dämpa kritiken mot att han satt på två stolar samtidigt, överlät Berlusconi i vissa fall ordförandeskapet till barn, men i praktiken finns det i Italien inga regelverk som hindrar en minister att spekulera i aktier.

Frankrike
Här i Frankrike finns en rekommendation om att en minister, som blir föremål för en juridisk prövning, bör avgå. Såväl presidentkandidater som ministrar manas att deklarera sina aktieinnehav. En styrelsepost i ett företag anses till exempel vara kontroversiellt.

Bengt Lindroth, SR:s Nordenkorrespondent
bengt.lindroth@sr.se

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".