Barnfamiljen i ny tillfällig bostad

Den bostadslösa sexbarnsfamiljen som rökskadades i en jordkällare i Gävle i måndags har nu fått ett tillfälligt boende. Polisen utreder orsaken till rökutvecklingen.

Familjens pappa berättar hur de hamnade i en jordkällare.

– Jag har sökt många bostäder här och jag har gått till sociala, men de sa att vi inte var välkomna hit. Vad ska jag göra? Jag måste göra någonting för min familj, berättar pappan.

Nio personer i ettan
Sexbarnsfamiljen flyttade från Malmö till Gävle förra året. Där blev de inneboende i en liten etta hos kvinnans mamma. Situationen blev snart ohållbar.

– Min frus mamma har ett rum. Nio stycken att bodde i ett rum. Hon är jättesjuk och vi kunde inte bo med henne. Hon sa till oss att vi måste gå ut, säger han.

När familjen kontaktade kommunen tidigare i höstas, ansåg socialtjänsten att familjen kunde återvända till Malmö och få hjälp där istället.

Kommunen kan inte finansiera flyttar, sa man då.

Utsatta för hot
Familjen säger att de är hotade i Malmö och därför inte vill återvända dit.

– I Malmö finns en grupp som hotade min familj och mig. De slog min fru och jag har anmält dem till polisen i Malmö. Hon gick till sjukhuset i Malmö, säger han.

Både socialtjänsten och skolan fick kännedom om familjens svåra belägenhet i höstas, men gjorde ingenting.

– Jag har fullt förtroende för min personal, som gjort den bedömningen, säger Örjan Ohlström, socialchef i Gävle.

Sex barn ihopträngda med tre vuxna i en etta var inte akut?

– Nej.

Polisen ska förhöra familjen och vittnen. Brottsrubriceringen är allmänfarlig vårdslöshet, framkallande av fara för annan och mordbrand.

På torsdag väntas den tekniska undersökningen av jordkällaren bli färdig.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se
Madeleine Drake, SR Gävleborg
madeleine.drake@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".