Bildt deltog i beslut om gasledning

Turerna kring Carl Bildt och hans ekonomiska intressen i bolaget Vostok Nafta fortsätter. Den 9 november var utrikesministern med och fattade beslut om att låta undersökningarna fortsätta om den planerade gasledningen på Östersjöns botten. Regeringen beslutade att låta företaget Peter Gaz genomföra uppdraget.

Statsrådsberedningens rättschef Christina Weihe gjorde inte bedömningen att utrikesminister Carl Bildt kunde betraktas som jävig vid beslutet. Han hade då sålt sina aktier men hade kvar optioner i företaget Vostok Nafta, vars huvudsakliga aktieinnehav domineras av aktier i det ryska statskontrollerade bolaget Gazprom.

Gazprom ligger också bakom den planerade gasledningen mellan Ryssland och Tyskland på Östersjöns botten. Företaget Peter Gaz, som den 9 november fick regeringens tillstånd att fortsätta bottenundersökningarna i Östersjön, arbetar på uppdrag av gasledningsprojektet.

Bildts optionsinnehav väl känt
Carl Bildts innehav av optioner i Vostok Nafta var väl känt i början av november. Rättschefen på statsrådsberedningen gjorde dock bedömningen att det inte var fråga om jäv.

Rättschefen Christina Weihe anser inte heller idag att ärendet var sådant att det hade funnits skäl att ta upp frågan om jäv.

Optionerna skulle lösas in i december. Det gjorde också Carl Bildt och tjänade fem miljoner kronor.

”Borde ha avstått att närvara”
Joakim Nergelius som är professor i rättsvetenskap i Örebro, säger att det hade varit bättre om utrikesminister Carl Bildt avstått från att närvara när regeringen tog beslutet.

– Det är svårt att avgöra om det var jäv eller inte, enbart med de uppgifter som nu finns men det är klart att rent allmänt hade det kanske varit lämpligare att Carl Bildt inte hade deltagit i det beslutet.

– Det här var under en period när han hade avyttrat sina aktier och sagt att han skulle komma att avyttra sina optioner i början av december. Då är det väl både enklare och lämpligare att undvika alla diskussioner av det här slaget genom att han inte borde ha medverkat i beslutet överhuvudtaget, säger Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap i Örebro.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".