Chavez.

Chavez beslut om nationalisering skapar oro bland företagare

Venezuelas president Hugo Chavez beslut att nationalisera flera stora företag har orsakat oro bland företagare och investerare både i Venezuela och internationellt.

Börsen i Caracas föll med 19 procent under tisdagen, ett rekord och ett direkt resultat av Hugo Chavez förklaring att han tänker nationalisera företag som är strategiskt avgörande. Också andra börser, både i Latinamerika, USA och Canada har reagerat, om än inte så kraftigt som i Caracas.

Tre områden nationaliseras först
I en första omgång drabbar nationaliseringen landets största telefonbolag, det företag som sköter eldistributionen i Caracas och utvinningen av råolja i Orinocodeltat.

Men Chavez förklarade att det inom kort kommer att följa fler revolutionära lagar vilket förmodligen innebär än fler nationaliseringar, som kan drabba allt från gruvindustrin till massmedia.

Även bankerna, som tjänat grova pengar under de senaste årens höga priser på olja, har uttryckt rädsla för att drabbas. Inte minst sedan Hugo Chavez sagt att han kommer att upphäva centralbankens oberoende.

Inget motstånd i parlamentet
Eftersom det venezulanska parlamentet till 100 procent består av följeslagare till Hugo Chavez, kommer han knappast att stöta på något motstånd där, oavsett vilka lagar det gäller. Ännu är det oklart hur nationaliseringarna ska gå till, men det mesta tyder på att det inte kommer att bli några exproprieringar utan att de drabbade företagen kommer att ersättas.

Men ännu handlar det bara om ord och när det gäller Hugo Chavez kan man aldrig vara riktigt säker på vad som är retorik sprungen ur ögonblickets hetta och vad som verkligen är konkreta politiska beslut.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".