Förbjudet att föda upp och sälja pitbullterriers i Storbritannien.

Brittisk polis vill hindra hundslagsmål

Polisen i England har beslagtagit närmare 30 hundar och gripit 13 personer. Misstankarna är att hundarna, de flesta pitbullterriers, har använts i samband med organiserade hundslagsmål.

Efter att femårig flicka i närheten av Liverpool bets ihjäl av en pitbull-liknande hund vid nyår har ett antal hundar runt om i Storbritannien fångats in och avlivats.

De räder som polisen i Merseyside i nordvästra England nu har genomfört uppges ha varit planerade sedan länge. 60 polismän och 30 personer från en djurrättsorganisation har varit delaktiga.

Hundslagsmål blir allt vanligare
Misstankarna handlar om att hundarna har använts i arrangerade, förbjudna hundslagsmål, något som enligt polisen förekommer runt om i hela Storbritannien och som blir allt vanligare, säger Martin Mersh, vid polisen i Merseyside.

– Hundslagsmål är ett problem. Det handlar om alltifrån slagsmål som är välorganiserade med mycket pengar involverade till ungdomar som har hundslagsmål på gatan eller i parken, säger Martin Mersh till brittiska BBC.

Förbjudet föda upp pitbull i Storbritannien
Djurrättsorganisationen RSPCA betraktar hundslagsmålen som barbariska för hundarna. Hundarna tenderar också att bli än farligare för människor.

Det är förbjudet att föda upp och sälja pitbullterriers och tre andra liknande raser i Storbritannien.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".